Az MNB új rendelete megnehezítheti a bankok dolgát

A Magyar Nemzeti Bank néhány napja megjelent rendelete szerint minden hazai nagyybanknak új ATM-eket kell telepítenie, olyan kistelepüléseken is, ahol bonyolult lehet a rendszer kiépítése.

2023. január 25., 16:09

Szerző:

Szinte minden hazai nagybank kénytelen új pénzkiadó automatákat telepíteni a következő egy-két évben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) napokban megjelent rendelete alapján – írta a Bank360 munkatársa a rtl.hu-n.

Az új rendelet szerint a bankok automatáinak mennyisége a hitelintézetek által kibocsátot bank- és hitelkártyák számával kell, hogy emelkedjen. Eszerint, ha egy bank több mint 2,4 millió kártyát bocsájtott ki, akkor csaknem 1700 ATM-et kell üzemeltetnie. A 600 ezernél kevesebb ügyféllel rendelkezőknek pedig csak 169-et.

Viszont ennek a rendeletnek a hátulütője, hogy az is meg van határozva, hogy hova, mennyi ATM-et kell elhelyezni. Például az 1,2 millió bankártya fölötti bankoknak a kisvárosok 80 százalékát kell lefedniük ATM-el. A Bank360 munkatársa részletezi, hogy a probléma pedig abban rejlik, hogy a nem vármegyeszékhelynek számító városi rangú települések mérete eléggé széles skálán mozog. Ebbe tartozik bele egyszerre a 70 ezer fős Érd és az alig ezer fős Pálháza is.

Szakértők szerint nem is az ATM-ek telepítése és üzemeltetése a gond. Egy bankautomata 7-8 millió forintba kerül, és nagyjából másfél millió forintba kerül a kitelepítése. Üzemeltetésük is költséges,

és ezt valószínűleg az ügyfelekkel fizettetik majd meg, mint extra kiadás.

A probléma a kisebb falvakban a helyszínválasztás. Ugyanis egy ATM-nek fontos, hogy stabil áramellátása és internetelérése legyen, valamint az, hogy biztonságos helyere telepítsék ki – ezeket a paramétereket pedig nem mindig könnyű előteremteni.

Az MNB az ATM-infrastruktúrabővítést azzal magyarázta, hogy „Hazánkban az egy főre jutó ATM-ek darabszáma messze elmarad a hozzánk hasonló méretű nyugat- és közép-európai országokétól, miközben az egy ATM-re jutó készpénzforgalom értéke a legmagasabb Magyarországon az európai országokkal való összevetésben, amely érték folyamatosan növekszik.”

A hitelintézetek május 10-ig kaptak időt arra, hogy felmérjék, hogy áll az ATM-hálózatuk. Ha az elvárások alapján 25-nél kevesebb új automatát kell telepíteniük, arra 18 hónapjuk van, ha ennél többet, akkor két év türelmi időt kapnak.

(Kiemelt kép: Bankautomata (ATM) az OTP Bank új, innovációs fiókjában Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án. MTI/Balogh Zoltán)