Számszeríjjal lőtt ki szarvasokat az orvvadász

Az orvvadászat bűntette és lopás bűntette miatt indult ügyben a Tatai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki számszeríjjal illegálisan vadászott gímszarvasra.

2023. március 31., 12:57

Szerző:

A vádirat szerint a vadászati jogosultsággal nem rendelkező férfi 2022. január elején a tulajdonát képező számszeríjjal Szomódon lelőtt egy 500 000 forint értékű gímszarvast, amit a lakóhelyén feldolgozott, és elfogyasztott.

Ezt követően a férfi 2022. január 9-én éjjel, ugyanazzal a számszeríjjal Szomódon lelőtt két, egyenként 500 000 forint értékű vemhes gímszarvast, melyek közül az egyik elszaladt, a másikat viszont kizsigerelte és hazavitte a lakására, hogy feldolgozza. A nyomozó hatóság a szarvas tetemét lefoglalta.  A helyszínről elmenekült állat is elpusztult később.

A lelőtt szarvasok összértéke 1 500 000 forint.

Az elkövető által kifejezetten szarvasok lelövésére vásárolt számszeríj tiltott vadászati eszköznek minősül – áll a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatai Járásbíróság a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett  börtönbüntetést szabjon ki, a lefoglalt számszeríjat kobozza el, valamint a sértett vadásztársaságnak okozott kárt térítse meg.

(Kiemelt kép: a lefoglalt illegális számszeríj. Fotó: ugyeszseg.hu)

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.