Zsinagógák Hete: vasárnap különleges programok várják a látogatókat

Vészesen fogynak a jegyek a programsorozatra. 

2021. augusztus 23., 19:26

Szerző:

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szervezésében pénteken kezdődik a Zsinagógák Hete elnevezésű eseménysorozat. A Zsinagógák hete nem csak  az őszi zsidó ünnepek nyitányát jelenti. A látogatókat izgalmas kulturális programok várják. A Köves Slomó rabbi által vezetett Óbudai Zsinagóga pedig 200. születésnapját ünnepli majd a Zsinagógák Hetének keretében. Augusztus 27-én pedig a Vörösmarty utcai zsinagóga  hosszú idő után újra megnyitja majd kapuit a vallás gyakorlói előtt. 

Vasárnap igazi családi programok várják majd a látogatókat a Parkszínpadon. Az Újbudai zsinagógát hetven év után nyitja meg újra az EMIH. Az esemény mellett a Parkszínpadon Sóletfesztivál várja az érdeklődőket este pedig koncertekkel fogják fokozni a jókedvet. Először Alex Clara londoni soul énekes fog fellépni. Utána pedig Nissim Black afroamerikai hasizd rapper fogja szórakoztatni a közönséget. 

 

(Kiemelt kép: A megújult Óbudai zsinagóga a felújítását követő avatóünnepségen 2016. április 12-én. A munkálatokat állami támogatásból és a közösség adományaiból végezték. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.