Vidám vasárnap a világvégén

November 3-án és 4-én a Trafóba látogat egy belga színházi portré, a Vasárnap az anyatermészet fékezhetetlen erejével birkózó emberiségről. 

2022. október 24., 17:20

Szerző:

A Vasárnap élénk, költői vizualitással, bábokkal és tárgymanipulációval mesél egy családról, akik valahol a (talán nem is olyan távoli) jövőben egy meghitt hétvégi napot készülnek együtt tölteni — ám hirtelen olyan viharos szél támad, amibe a falak is beleremegnek, szakadni kezd az eső, és mindez még csak a kezdete a körülöttük kibontakozó égiháborúnak. A szereplők az éghajlati káosz minden csapása ellenére bizarr makacssággal igyekeznek zavartalanul folytatni meghitt családi összejövetelüket, a közönség pedig ezen az egyszerre szellemes és tragikus abszurdumon át szemlélheti korunk viszonyát a klímakatasztrofával.

Az előadás a belga Focus és Chaliwaté színtársulatok együttműködésében jött létre. A két alkotócsoport összhangját azonos esztétikai gondolkodásuk és színházi nyelvük, illetve a szokatlan színházi formák iránti közös elköteleződésük alapozta meg. Európai turnéján a Vasárnap számos díjat besöpört – többek közt a Maeterlinck-díjat is elnyerte a legjobb művészi és technikai kivitelezés kategóriákban.

Az álomszerű fikció és a tényszerű valóság határán egyensúlyozó darab az emberi természet leleményességét és makacsságát veszi górcső alá – az emberiség azt a végtelennek tűnő érzelmi és fizikai eszköztárát, amellyel igyekszik megőrizni mindennapi szokásait, háborítatlan közérzetét,  hogy akár az ökológiai összeomlás fenyegető veszélye ellenére is fenntarthassa a normalitás érzetét.

Az előadás november 3-án és 4-én látható a Trafóban.

(Kiemelt fotónk: Tristan Galand és Atelier Design)

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.