Szeptemberben adják át a Színikritikusok díjait

Negyvennegyedik alkalommal, idén megújult rendszerben szeptember 17-én adják át a Színikritikusok díjait. A jelöltek nevét augusztusban hirdetik ki.

2023. június 6., 11:59

Szerző:

Szeptember 17-én a budapesti Katona József Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színház társulata által bemutatott gálaműsor során adja át a Színházi Kritikusok Céhe a Színikritikusok díjait. A jelöltek neveit a kritikusok összesített szavazatai alapján augusztus elején hirdetik ki, kategóriánként három elődást, alkotót vagy teljesítményt.

Idén megáltoznak a díjazás szempontjai, a független színházak munkájának elismerése érdekében ezentúl a kőszínházi előadásoktól elkülönítve önálló kategóriát kapnak. Illetve a szavazatszámlálás technikai módja is változik: azok a kritikusok adhatnak le kategóriánként három szavazatot, akik az évadban legalább kilencven frissen bemutatott előadást láttak, illetve azok a kritikusok, akik leglalább ötvenet, de az ő szavazataik feleakkora pontértékkel lesznek számításba véve. A változtatást még nem tekintik lezárt folyamatnak.

A létező kategóriákba be nem férő színházi tevékenységek díjazására tartják fenn a Különdíj kategóriát. A társadalmi szempontból fontos és progresszív munkát végző szervezetek a Jövő díjára esélyesek. A Gyerek- és ifjúsági színház kategória díjáról a tavalyi évhez hasonlóan külön grémium dönt. 

(Kiemelt képünkön: a 2022-es díjátadó. Fotó: Színikritikusok Céhe Facebook oldala/Éder Vera.)

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.