Sorozat készül a csaknem fél évszázada uralkodó svéd királyról

XVI. Károly Gusztávot már tájékoztatták a készülő produkcióról.

2021. február 5., 16:31

Szerző:

Az egyelőre cím nélküli, hat 45 perces epizódból álló produkcióról pénteken számolt be a svéd sajtó. A sorozat elkészítésében a TV4 televízió, a C More streamingszolgáltató és a Filmlance produkciós vállalat vesz részt.

A forgatókönyvet Asa Lantz írja, aki a Selma Lagerlöf életéről szóló filmet is jegyzi. Mint Lantz elmondta, azok az exkluzív dokumentumok ihlették munkáját, amelyeket az áprilisban 75 éves király gyermekkoráról látott. A sorozat a király gyermekkorát, ifjúságát és uralkodói életét is bemutatja.

A Dagens Nyheter svéd napilap értesülése szerint az uralkodóházat már tájékoztatták a készülő produkcióról.

A lapban idézett Lantz elmondta, hogy nem olyan jellegű lesz a sorozat, mint A korona, amely a brit uralkodóházat mutatja be vagy az Atlantic Crossing, amely a második világháború idején a német megszállás elől Londonba, majd Amerikába menekülő norvég udvarról készült.

"Mindkét említett sorozat arról szól, hogyan, milyen különböző módon hatottak az uralkodók a világ eseményeire. Svédországban viszont inkább az ellenkezője történt, a társadalom hatott a királyi családra" - mutatott rá Lantz.

XVI. Károly Gusztáv 1973-ban lépett a trónra. Három évvel később vette feleségül a német származású Silvia Sommerlathot, akivel az 1972-es müncheni olimpián ismerkedett meg.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Fredrid Sandberg 

17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.