Kisebb lett a gázsi, Scarlett Johannson beperelte a Disney-t

A színésznő szerződésében exkluzív mozis premier szerepelt, amit a Disney az online megjelenéssel megszegett.

2021. július 30., 13:44

Szerző:

A pandémia hatására számos stúdió felgyorsította azt a sok éve tartó törekvést, mely szerint a mozis megjelenéssel egy időben a szolgáltató streaming platformján is megjelennének a mozifilmek. Hasonlóképp tett a Disney is, így a számos csúsztatást megélt Fekete Özvegy film egyszerre debütált online és a filmszínházakban. Ez azonban nem mindenkinek tetszik, főleg nem a színészeknek, akik sok esetben az adott film mozis bevétele után kapják fizetésük egy részét. Ez történt Scarlett Johanssonnal is, akinek az ügyvédei a csütörtöki nap folyamán a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságon beperelték a filmstúdiót a Fekete Özvegy forgalmazása miatt  – adta hírül a Wall Street Journalre hivatkozva a Telex.

Idehaza ugyan még nem indult el a Disney saját streamingje, azonban az Egyesült Államokban a július 9-i mozipremier napján felkerült a Disney saját online szolgáltatására is a film – emiatt perel most a színésznő, akinek ez volt az utolsó szerepe az Marvel Filmes Univerzumban. (A filmről szóló kritikánkat itt lehet elolvasni.)

Scarlett Johansson azt nehezményezi, hogy a szerződésében exkluzív mozis premier szerepelt. Mivel a szerződés értelmében a színésznő bérének egy részét a mozis bevételek függvényében kapja, azzal, hogy a film kikerült a Disney+-ra, a művész eleshetett valamennyi bevételtől. John Berlinski, Johannson ügyvédje a CNBC-nek nyilatkozva azt mondta, bizonyára lesznek még hasonló perek, a színésznő esete ugyanis nem egyedi az új filmforgalmazási trendek miatt. A kereset szerint amikor a színésznő megtudta, hogy a Disney párhuzamos forgalmazást tervez, megpróbált egyezkedni, de megkereséseire sem a Marvel, sem a Disney nem válaszolt. A perről szóló hírek megjelenése után a Disney egy szokatlanul kemény hangvételű közleményben reagált az ügyre.

Az egeres cég képviselői szerint sajnálatos, hogy a színésznő figyelmen kívül hagyja a koronavírus globális gazdasági hatásait, majd megjegyezték: az online premierrel járó extra profitból Johansson is részesült, és 20 millió dolláros kompenzációján felül a Premier Access bevételeiből is extra profit ütheti a markát – derül ki a Variety híradásából. 

A színésznő nem csak a Disney elleni perrel került be a csütörtöki hazai híradásokba, hanem azzal is, hogy Návai Anikó, a Hollywood Foreign Press újságírója minden bizonnyal "plagizált interjút" adott el a színésznővel a Nők lapjának, amely után a hetilap megszakította vele a munkakapcsolatot. Az újságíró a 168-nak adott exkluzív interjújában elmondta, szerinte csak bűnbakot keresnek, valamint hogy nem volt más lehetősége, mint régi interjúkból összegyűjteni a színésznőtől idézeteket, miután Johansson PR-osa és a Disney is elhajtotta. A Media1 szerint azonban korábban többször is előfordult, hogy kétes eredetű interjúkat adott le az újságíró.

 (Kiemelt kép: Scarlett Johansson a Fekete Özvegy című filmben. Fotó: Disney/Marvel/Collection ChristopheL/AFP)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.