Nem várt összegért kelt el Kurt Cobain gitárja

1,6 milliárdot fizettek Kurt Cobain gitárjáért. Az árverés szervezői 600 ezer dolláros bevételre számítottak, de a gitár sokkal többért kelt el.

2022. május 23., 11:30

Szerző:

A Julien’s Auctions aukciósház árverezte el vasárnap azt a gitárt, amelyet a Nirvana néhai frontembere, Kurt Cobain pengetett – és ami többek közt az ikonikus dal, az 1991-ben készült Smells Like Teen Spirit klipjében is szerepelt:


A balkezes hangszert – egy Federer Mustangot, amelyet annak idején egy interjúban Cobain a kedvencének nevezett – 4,5 millió dollárért (vagyis kb. 1,62 milliárd forintért) vitték el. Ez azért is meglepő, mert az árverés szervezői 600 ezer dolláros bevételre számítottak – írta a HVG. A vásárló kilétét a Variety közölte: a Jim Irsay Collection lett a gitár új tulajdonosa. A licitet online tartották. A Cobain család a bevétel egy részét Jim Irsay Kicking the Stigma nevű szervezetének ajánlotta fel, amely a mentális betegségekkel kapcsolatos információk terjesztésével foglalkozik.

 

(Kiemelt kép: Emberek sétálnak el a Fender Mustang elektromos gitár mellett, balkezes, Competition Lake Placid kék kivitelben, hozzáillő fejléccel (1969), kikiáltási ár: 600 000 - 800 000 dollár, amelyen Kurt Cobain játszott a Nirvana ikonikus "Smells Like Teen Spirit" klipjében, valamint más, Kurt Cobainhez kapcsolódó tárgyak vannak kiállítva a Hard Rock Cafe Piccadilly Circusban 2022. április 27-én, Londonban, Angliában. Az emléktárgyakat a Julien's Auctions a MUSIC ICONS háromnapos aukciós eseményen kínálja fel, amelyet május 20. és 22. között rendeznek meg a New York-i Hard Rock Cafe-ban. WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.