Meghalt Lénárd László rockzenei újságíró

A Metal Hammer, a HammerWorld és a Petőfi rádió munkatársa 56 éves volt.

2022. augusztus 2., 21:33

Szerző:

Életének 58. évében, rövid, súlyos betegség után 2022. 08. 02-án elhunyt Lénárd László zenei újságíró, a Hammerworld rockzenei magazin társalapító főszerkesztője, a hard rock és metal műfaj legnagyobb hazai szakértője – közölte a hírt a HammerWorld magazin.

1986-ban, tinédzserkori jó barátjával alapította meg a Metallica Hungarica magazint, amely az első kelet- és közép-európai hard rock/heavy metal kiadványként hatalmas sikert aratott a Vasfüggöny mögött. Az újság 1989-ben csatlakozott a nemzetközi sajtószíntéren sikerrel terjeszkedő Metal Hammer zenei magazin hálózathoz – írja a Hammerworld.hu rockzenei hírportál, amelynek társalapító főszerkesztője volt. 

Lénárd 1997-ben nyitotta meg a Hammer Zenebarlang szaküzletet, amely a 2000-es évek első felében országos bolthálózattá bővült, és a hazai rockrajongók egyik legfontosabb találkozási pontja, zenei beszerzési forrása lett. 

1998-ban társaival létrehozta a Hammer Records lemezkiadót, amely labeljei, az Edge és a Nail Records égisze alatt az elmúlt több mint két évtizedben 900 hazai hard rock és metal kiadványt gondozott, többek között a legnagyobb hazai előadók, az Ossian, a Pokolgép, a Moby Dick, a Karthago, a Beatrice, a Mobilmánia és számos további népszerű és feltörekvő művész albumait. 

Koncertszervezőként részt vett a Summer Rocks, a Metalfest és más, kisebb fesztiválok megvalósításában, 2000 és 2009 között pedig a Sziget fesztivál Hammerworld nagyszínpadának egyik szervezője, névadója volt. Hazai és külföldi bandák klubkoncertjeinek és turnéinak a létrehozásában is részt vállalt.

A szakma a tevékenységét Voltfólió és Öröm a Zene díjakkal ismerte el. 

Lénárd László a rendszerváltás utáni hazai zenei újságírás úttörő szereplőjeként munkásságával maradandó nyomot hagyott a magyar könnyűzenei kultúra területén.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.