Meghalt Colin Cantwell, a Halálcsillag tervezője

90 éves korában elhunyt Colin Cantwell, az X-Wing és a Halálcsillag tervezője. A Star Wars számos ikonikus hajójának megalkotója dolgozott a 2001: Űrodüsszeia című filmen is, és segédkezett az 1969-es holdraszállás közvetítésében is.

2022. május 23., 07:33

Szerző:

90 éves korában elhunyt Colin Cantwell, a Star Wars-filmek űrhajóinak tervezője – közölte a Guardian. Sierra Dall, aki több, mint két évtizede volt Cantwell élettársa, megerősítette a Hollywood Reporternek, hogy az animátor és filmes szakember szombaton, coloradói otthonában hunyt el.

Az 1932-ben San Franciscóban született Cantwell a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemre járt, ahol animációból szerzett diplomát. A Frank Lloyd Wright építészeti iskolájába is járt. A 60-as években a Nasa Jet Propulsion Laboratoryjában dolgozott a repülésről szóló oktatási programokon. Az 1969-es holdraszállás idején Cantwell a NASA-val együttműködve Walter Cronkite újságírót látta el friss információkkal, miközben ő a történelmi adást narrálta.

Cantwell építészet és űrkutatás iránti szeretete akkor egyesült, amikor hollywoodi filmeken kezdett dolgozni, többek között Stanley Kubrick 1968-as 2001: Űrodüsszeia című filmjén. Cantwell és Kubrick a forgatás alatt összebarátkoztak, Cantwell rendszeresen meglátogatta Kubrickot, hogy éjfélkor „pulykás szendvicsek mellett" megbeszéljék, hogyan halad a film. „Szorosan együtt dolgoztam Stanley Kubrickkal, és meggyőztem őt, hogy ne egy 20 perces tárgyalóasztal-beszélgetéssel kezdje a filmet" – mondta 2016-ban a Reddit Ask Me Anything nevű témájában.

Cantwell volt az, aki megalkotta a drámai űrnyitást, amely a filmek ikonikus „az ember hajnala" kezdetét követte.

1974-ben Cantwellt az American Graffitin dolgozó barátai mutatták be egy rendezőnek, George Lucasnak, aki meghívta őt a következő filmjébe, a Csillagok háborújába. Cantwell tervezte a Star Wars-franchise számos hajójának prototípusát, köztük az X-szárnyast, a TIE Fightert és a földi száguldót, valamint a film ikonikus Halálcsillagát. Ő készítette a Tantive IV tervét is, annak a hajónak, amellyel Leia az első film elején megpróbálja lehagyni Vadert, és amely eredetileg a Millennium Falcon lett volna.

Elmondta, hogy „egy brit kocsmában célba dobott dart" adta neki az X-szárny koncepcióját, és elmagyarázta, hogyan tervezte meg véletlenül a Halálcsillag egy ikonikus jellegzetességét, amely a cselekmény egyik kulcsfontosságú pontjává vált: a „meridián árkot", amelyet a Szövetség és Luke Skywalker használt a hatalmas harci állomás elleni támadás részeként az Egy új reményben.

„Eredetileg nem terveztem, hogy a Halálcsillagnak árka legyen, de amikor a formával dolgoztam, észrevettem, hogy a két fél összement azon a ponton, ahol középen találkoznak" – mondta a Redditnek. „Egy hét munkába került volna, hogy csak ezt a mélyedést feltöltsem, homokozzam és újra feltöltsem. Így, hogy megspóroljam a munkát, elmentem George-hoz, és javasoltam egy árkot. Annyira tetszett neki az ötlet, hogy ez lett a film egyik legikonikusabb pillanata!".

Cantwell dolgozott a Harmadik típusú találkozások és a WarGames című filmeken is, és két sci-fi regényt is írt. 

„Nem is választhattam volna jobb időpontot a születésemre" 

– írta egyszer. „Olyan sok minden történt olyan gyorsan! Az űrrepülésről szóló álmaink érlelődnek, és hiszem, hogy egy napon hamarosan felfedezzük galaxisunk következő várva várt csodáit."

 

(Kiemelt kép: Colin Cantwell, forrás, Facebook)

 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.