Megéri jóban lenni Vidnyánszkyval: kiosztották az állami színháztámogatást

Négyről hat milliárd forintra emelték a színháztámogatási keretet – ugyanez az összeg 37 milliárd volt még pár éve –, az erre beérkező 1400 pályázatból majdnem ezret elutasítottak. 

2023. június 6., 10:52

Szerző:

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn délután kihirdetett színháztámogatási listája alapján a kormány a drasztikus forrásmegvonásokkal a megszűnés szélére lökte a színházi műhelyeket, a szakmán belüli különbségek így még látványosabbak lesznek. A támogatásokról szóló közzétett lista átláthatatlan, nem kereshető, de még csak nem is rendszerezett – írja a HVG.

A színházak számára igényelhető TAO-támogatás megszüntetése óta létrehozott „előadó-művészeti szervezetek támogatása” pályázati rendszerének elbírálási szempontjai, az azt odaítélő grémium tagjai nem nyilvánosak. A HVG szerint korábbi években olyan szervezeteknek is ítéltek oda támogatást, amelynek köze nem volt az előadó-művészethez. A pályázatok leadása komolytalanul egyszerű, míg például a független színházak működési pályázata több hetes munkát igényel. A közzétett listákból pedig szakmai vagy nézettségi szempontból sem lehet tendenciákat felismerni.

A közzétett lista alapján Pintér Béla társulata a leadott két pályázatából egyet sem nyert el, míg a Vidnyánszky körüli Magyar Teátrumi Társaság leadott nyolc pályázatára összesen 46,5 millió forintot nyert el, ennek érdekkörébe tartozó Gózon Gyula Kamaraszínház további 58,5 milliót. A Budapesti Operettszínház 87 milliót, a Forrás színház összesen száztizenötöt, a Mediakult Nonprofit Közhasznú Kft., amelynek működéséről nem tudni semmit, kielncvennyolcat kapott. A hátrányos helyzetűekhez és osztálytermekbe is színházat vivő egyesületek számára megítélt legnagyobb összeg két és fél millió volt, és ők jártak jobban, mert van, aki semmit sem kapott.

A független befogadószínházak 15-20 millió körüli összegeket nyertek el, amely működésük szempontjából igen csekély, de legrosszabbul a Trafó járt, ők összesen két és fél millió forintra jogosultak – ez egyetlen előadás meghívására sem elég.

(Kiemelt képünkön: Vidnyánszky Attila. Fotó: MagyarTeátrumi Társaság.)

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.