Kevin Spacey életműdíjat kap a torinói Nemzeti Filmmúzeumtól

Két héttel azután, hogy egy New York-i bíróság felmentette Kevin Spacey-t a szexuális zaklatás vádja alól, egy olaszországi filmmúzeum bejelentette, hogy az Oscar-díjas amerikai filmszínész életműdíjat kap, és a jövő év elején mesterkurzust vezet a városban.

2022. november 4., 17:04

Szerző:

Enzo Ghigo, az észak-olaszországi Torinóban működő Museo Nationale del Cinema (Nemzeti Filmmúzeum) elnöke közölte, hogy a mesterkurzus és Spacey-nek a filmművészet rangjának emelésében való hozzájárulását elismerő díj átadása 2023. január 16-án lesz. Az eseményen levetítik Kevin Spacey egyik filmjét is.

A torinói múzeum díjával korábban kitüntetettek között van Isabella Rossellini és Monica Belucci színésznő, valamint Dario Argento rendező is.

Október 21-én egy New York-i szövetségi bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a 63 éves Spacey nem molesztálta szexuálisan Anthony Rappet, amikor 1986-ban még mindketten viszonylag ismeretlen broadway-i színészek voltak, és Rapp még csak 14 éves volt. Az esküdtek valamivel több mint egy órás vita után döntöttek úgy, hogy a most ötvenéves Rapp nem bizonyította állításait.

Rappnek és másoknak a #MeToo mozgalom idején tett állításai miatt kerékbe tört a kétszeres Oscar-díjas színész szépen ívelő karrierje: a Netflixen futó, a főszereplésével forgatott Kártyavár című sorozatot újraforgatták nélküle, és elveszített több más szereplési lehetőséget is.

Spacey-t korábban Massachusettsben azzal vádolták meg, hogy szexuálisan molesztált egy férfit egy bárban, a vádat később az ügyészek ejtették. Három hónappal korábban ártatlanságát hangoztatta Londonban, amikor azzal vádolták meg, hogy szexuálisan zaklatott három férfit 2004 és 2015 között Londonban, amikor az Old Vic színház művészeti igazgatója volt.

Egy Los Angeles-i bíróság a nyáron 30,9 millió dolláros kártérítést ítélt meg Spacey részére, amiért a Kártyavár készítői megszegték a vele kötött szerződést.

Spacey legújabb filmjét, a Franco Nero rendezte The Man Who Drew God (Az ember, aki megrajzolta Istent) című filmdrámát, amelyben a színész egy pedofíliával alaptalanul megvádolt férfi ügyében nyomoz, Torinóban forgatták.

(Kiemelt kép: Kevin Spacey amerikai színész megérkezik a New York déli kerületének bíróságára New Yorkban 2022. október 20-án. Fotó: Ed JONES / AFP)

17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.