Gyógyíthatatlan beteg a világhírű amerikai író

Rákkal kezelik Paul Auster amerikai írót, a New York trilógia világhírű szerzőjénél még tavaly diagnosztizálták a betegséget, azóta kezelést kap – ezt az író felesége osztotta meg a nyilvánossággal a közösségi oldalán.

2023. március 22., 12:43

Szerző:

Siri Hustvedt, aki szintén író, elmondta, hogy férje a betegsége miatt tűnt el hónapokra a közösségi oldalakról. Mint fogalmazott, a rák „a legközelebbi hozzátartozók számára is megváltoztatja a mindennapok realitását” – közölte a bejegyzést felfedező Könyves Magazin.  

Austert decemberben diagnosztizálták a kórral azt követően, hogy hónapokig betegeskedett, jelenleg egy New York-i rákklinikán kezelik.

„Szerintem szörnyű lenne egyedül lenni Rákországban. Olyasvalakivel élni, akit kemoterápiával és immunterápiával kezelnek olyan, mint folyamatosan egyensúlyozni a közelség és a távolságtartás közt: olyan közel kell lenned hozzá, hogy szinte te is a bőrödön érzed a kezeléseket, de kellő távolságban is kell maradnod, hogy valóban segíteni tudj. Túl sok empátia hasznavehetetlenné tesz. Nagyon pengeélen táncol ilyenkor az ember, de erről szól az igaz szerelem” – írta a bejegyzésében Hustvedt.

A portál emlékeztetett, hogy a 76 éves Auster a kortárs amerikai irodalom egyik legjelentősebb alakja, akinek könyveit több mint 40 nyelvre fordították le világszerte. Legfontosabb művei közé tartozik az Üvegváros, A magány felfedezése vagy a Kísértetek, a nagy áttörést a New York trilógiával érte el, amely 1987-ben jelent meg.

PAUL AUSTER, SIRI HUSTVEDT

 

(Képek: Siri Hustvedt és Paul Auster brooklyn-i otthonában. Photo: Eva Tedesjo Eva TT News Agency via AFP)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.