Fakenewsok kora

Magyarországra érkezik az Agrupación Señor Serrano – az innovatív barcelonai színtársulat, amely 2015-ben a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját is elnyerte. Előadásukban az igazság és bizalom kérdéseivel foglalkoznak a fakenewsok korában.

2022. szeptember 24., 17:05

Szerző:

A Hegy c. előadás korunk kapcsolatát vizsgálja az igazság és a bizalom jelenségeivel. Beszédes történelmi és közéleti példák felvonultatásával (mint a Mount Everestre induló első expedíció, vagy Orson Welles pánikkeltő rádióműsora, vagy maga Vlagyimir Putyin személye) állít tükröt a valóságérzékelésünknek, miközben a színpadon baseballt játszó tollaslabdázók, közönséget fürkésző drónok, váratlan hószakadás és álhír honlapok bolygatják a fantáziánkat. Tévé és mobil képernyőket idéző projekciók, makettek és megbízhatatlan narrátorok vezetnek minket végig az információtúltengés jelenségének azon hatásain, amelyek mindennapjainkat is meghatározzák. Fakenews kontra valóság a színpadon.

Hol találjuk az igazságot a #fakenews korában?

Az előadás azt a kortalan eszmét kérdőjelezi meg, mely szerint ha az ember leküzdi minden nehézségét, maga mögött hagyja az aggodalmait és ezáltal „felér a hegy tetejére”, képes elérni egy olyan állapotot, ahol a világ immár teljes valóságában terül elé – nem csak különböző tükröződéseken át. De milyen lehet ez a felhőtlenül tiszta, igaz világ? Hogy kell elképzelni a végső igazságot, és hogy kell elképzelni azt az utat, ami elvezet hozzá?
A darab az igazság mítoszának térkép nélküli felfedezőútjára invitálja a nézőket.

A Hegy a legjobb előadásért járó Drac d’Or díjat is elnyerte a spanyolországi Lleida városában megrendezett színházi fesztiválon.

Az Agrupación Señor Serrano egy barcelonai székhelyű színházi társulat, amely eredeti produkciókat készít az emberi természet jelenkori (vagy általuk éppen legaktuálisabbnak érzett) ellentétes aspektusairól. A Trafó Nagytermében második alkalommal szerepelnek – utoljára 2016-ban jártak Budapesten Egy ház Ázsiában c. előadásukkal. A színház határainak feszegetése mellett sokszínű eszközhasználatuk is védjegyüknek tekinthető.

Az előadás egyetlen alkalommal, szeptember 29-én lesz látható a Trafóban.

(Kiemelt fotónk: A hegy. Fotó: Jordi Soler)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.