CTeen sábáton Budapesten

Európa 16 országából közel 200 zsidó fiatal vett részt Budapesten május 13-tól a nemzetközi Chábád mozgalom ifjúsági szervezetének, a CTeen-nek háromnapos, „Sábát Európán át” elnevezésű rendezvényén, melynek házigazdája az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség volt.

2022. május 16., 09:38

Szerző:

Az egész hétvégét kitöltő program, sábáton alkalmával a résztvevők bejárták Budapest legkedveltebb részeit, imádkoztak és minden helyszínen énekkel és tánccal ünnepelték az összetartozást, a zsidóságukat.

Számos európai országból, így Ausztriából, Szlovákiából, Németországból, Franciaországból, Svédországból, sőt Ukrajnából és Törökországból is érkeztek résztvevők Budapestre. A gazdag program során a tinédzserek megtekintették Budapest nevezetességeit, köztük a régi zsidónegyedet és történelmi zsinagógáit, valamint a Budai Várat. A tinédzserek energiával töltötték meg a magyar zsidó történelem ikonikus helyszíneit.

„A Cipők a Duna-parton emlékműnél tartott közös megemlékezésen elmeséltem nekik, hogy 78 évvel ezelőtt hogyan lőttek a Dunába a nyilasok ártatlan gyerekeket és felnőtteket. Egyrészt szomorú volt ott lenni, másrészt boldogságot éreztem, hogy ott lehettünk és megmutathattuk a világnak, hogy a zsidó lét, a zsidó közösség élete örök, és újra virágzik a zsidó élet Magyarországon és egész Európában” – mondja Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija.

A fiatalok a vallási vezetőikkel is töltöttek időt, érdekes előadásokat hallgatva.

„Itthon érzem magam, mindenki nagyon kedves, szórakoztatóak a programok és minden percben van mit csinálni. A legjobban az tetszett, amikor a füvön ülve beszélgettünk egy híres rabbival és a feleségével, és bármit kérdezhettünk tőlük.” – mondja Hinda Zaklos (14) Zágrábból.

A résztvevők az 1821-ben épült, a közelmúltban felújított Óbudai Zsinagógában együtt imádkoztak és köszöntötték a szombatot.

„Nagy sikernek tartom, hogy egy sábátra ennyi tinédzser érkezett Európából. Látni, milyen boldogok, és ami a legfontosabb, mennyire büszkék a zsidóságukra, mindenki számára olyan volt, mintha a mennyországban lennénk. Ezeknek a tinédzsereknek egy része a mindennapokban jelentős kihívásokkal néz szembe akár az iskolában is a származása miatt. Számukra más zsidókkal, más zsidó tinédzserekkel együtt lenni, fantasztikus volt” – mondja Zalmon Raskin bécsi rabbi.

A CTeen nemzetközi vezetője a sábátont több szempontból is szimbolikusnak tartotta.

„A diadal hétvégéjének nevezem, mert ezek a fiatalok diadalt arattak a Covid felett, ami sokáig elválasztotta őket egymástól. Diadalnak számít ugyanakkor amiatt is, ami a zsidókkal történt sok évvel ezelőtt Magyarországon. A Duna-parton énekelni szimbolikus jelentőségű, egyben a diadal pillanata volt. És győzelem ez a hétvége azoknak a fiatal ukrajnai menekülteknek is, akiket ideiglenesen Berlinben vagy más európai városokban helyeztek el” - magyarázza Shimon Rivkin rabbi, a CTeen nemzetközi igazgatója. “Ennek az összefogásnak, egységnek és annak érzése, hogyan kötődnek a zsidóságukhoz, fantasztikus volt. Mi tudjuk, hogy a világban végül a jó győzedelmeskedik a gonosz felett, és ez az, amit ezek a tizenévesek megtapasztaltak az elmúlt 72 órában”.

Egy horvátországi rebecen először vett részt CTeen programon, de őt is lenyűgözte.

„Nagyon jó a szervezés, minden különös odafigyeléssel történik, tekintettel az életkori sajátosságokra, kihívásokra, melyekkel ezek a tinédzserek szembesülnek, különösen azok, akik kis közösségben vagy olyan helyen élnek, ahol nincs is közösség. Nekik meg kell küzdeniük az antiszemitizmussal és a magánnyal, ezért eleinte zsidó nevelésre van szükségük, és saját magukban kell megtalálniuk a valódi bátorságot, hogy megbirkózzanak a belső és a külső világgal, hogy jól érezzék magukat, büszkék legyenek magukra, származásukra. Nem tudjuk, mi lesz később ezekkel a tinédzserekkel, de azt szeretnénk, ha zsidók maradnának, ez a legfontosabb számunkra. A CTeen, ahogy a programból látszik, nagyon is tisztában van ezzel” – mondja Reizy Zaklos zágrábi rebecen.

Nagyon sok tinédzser érkezett a magyar CTeen-től is.

„Mivel a budapesti zsidó közösségekben a 14-15 éves korosztály nem képviselteti magát olyan nagy számban, szuper volt a program során ennyi korunkbeli fiatalt megismerni egész Európából.” mondja a budapesti Szanyi Sára (15).

A CTeen (Chabad Teen Network) 44 országban és 6 kontinensen több mint 630 képviselővel, a zsidó tizenévesek leggyorsabban növekvő közösségi hálózata. A lubavicsi rebbe által ihletett szervezet célja, hogy olyan környezetet biztosítson a neveléshez, amely egyesíti a szórakozást, a barátságok kialakulását, a humanitárius segítségnyújtást, a vallási előírások betartását és a tóratanulás vonzóvá tételét. Magyarországon a CTeen szorosan együttműködik az EMIH-Magyar Zsidó Szövetséggel.

 

(Fotó: CTEEN Budapest 2022, Kiemelt kép forrása: EMIH)

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.