Beszállt a fideszes elitképző a Libribe, elszabadult a gender

Online nincs különbség, de a bolti kínálatban jobbra tolódást érzékelt a Telex más könyvesboltokhoz képest az MCC kisebbségi tulajdonába került Librinél.

2022. június 27., 09:32

Szerző:

Az üzletek társadalomtudományos polcain rengeteg az MCC Press által kiadott és más, jobboldali megközelítésű könyv, különösen gender- és nőjogi témákban – a háttérben simán állhat piaci alku is (az MCC fizet a kihelyezésért), de ettől még nem lesz kevésbé feltűnő az aránytalanság, amely a konkurens boltokat nem jellemzi. A Libri-Bookline szerint ők nem osztályoznak ideológiai alapon, az MCC Press pedig csak egy a beszállító kiadók közül. Akármi is az igazság, az nem valószínű, hogy a rétegkönyveken túl politikai szempontokat érvényesítsen a cég a jövőben, mert azért a kereslet az úr – írta a Telex. 

Amikor a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány két évvel ezelőtt beszállt a Libri-Bookline csoportba, mindenki azt latolgatta, vajon tisztán piaci döntésről van-e szó.

A konklúzió nagyjából az volt, hogy még semmi sem biztos: a bevásárlás egyszerre lehet jó üzlet és kultúrpolitikai hadművelet, mivel az országos bolthálózattal, erős online jelenléttel és kiadói lábbal is bíró csoport tulajdonosaként a Fidesz-közeli szellemi műhely a profitszerzés mellett a teljes magyar könyvpiacra hatással lehet.

Azóta eltelt majdnem két év, Magyarországon kiadtak egy rakás új könyvet, a könyvesboltok kínálata részben lecserélődött. Ez önmagában lehetne apropója annak, hogy megnézzük, változott-e valami a Librikben, de pár héttel ezelőtt olvasói jelzést is kaptunk arról, hogy az egyik üzlet „ajánlott” szekciójában feltűnően sok a gendertémát kritikus szemszögből tárgyaló könyv. Megpróbáltunk utánajárni, tapasztalható-e tendenciózus jobbra tolódás a Libri kínálatában.

A régi fideszesnek számító Tombor András által 1996-ban alapított MCC az elmúlt évek során egyre határozottabban NER-es irányt vett. Az eredetileg mindenféle korosztály tehetséggondozására létrehozott kollégium leglátványosabb funkciója ma már egyfajta konzervatív fideszes szellemi elit kitermelése, amihez rengeteg forrást ad az állam. A feltőkésítés részeként közvagyont kezelő szervezetté minősítették át az MCC-t, az intézmény jelentős költségvetési forrást, ingatlanokat, több százmilliárdos Mol- és Richter-részvényekből álló portfóliót kapott. A legtöbben mégis arra kapták fel a fejüket, amikor a kollégium üzleti szereplőként kezdett viselkedni, és bevásárolta magát a Libri-Bookline csoportba Spéder Zoltán 25 százalékos tulajdonrészének megszerzésével.

 

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.