Átadták az év legrangosabb design-díjait

Kiderült, ki lett az év magyar designere.

2022. szeptember 30., 19:20

Szerző:

Többek között az év magyar designtermékét, az év enteriőrjét és az év márkáját is díjazták az ELLE Decoration International Design Awards (EDIDA) Hungary-n. A nívós szakmai elismerést nemzetközi szinten is a design Oscar-díjának tartják, és idén először, Magyarországon is átadták. Az eseményen a hazai design-szakma meghatározó szereplői, és több ismert híresség is részt vett.

A hazai designszakma legjobbjait díjazták szeptember 29-én, amikor az EDIDA elismerését idén első alkalommal hazánkban, hat különböző kategóriában is átadták. Díjat kapott az év enteriőrje, márkája, designere, terméke, fiatal tehetsége és fenntartható design kezdeményezése is. Az EDIDA szakmai stábja minden kategóriában 5 jelöltet állított fel, a nyerteseket viszont a nagyközönség szavazhatta meg.

A hazai belsőépítészeti és designszakma kiválóságain kívül a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Labrosse Dani és Klement Csaba grafikus, Zséda, Schell Judit színésznő, Kertész Attila festőművész, Tombor Zoltán fotóművész, valamint a divat- és képzőművészeti szcéna számos jeles képviselője.

“Nagyon nagy örömmel tölt el, hogy a világ egyik legrangosabb szakmai díját idén végre a hazai szakemberek között is kioszthattuk. Ezáltal a magyar tervezők is felkerülhetnek a világ designtérképére”

– mondta Osvárt Judit, az ELLE Decoration magazin főszerkesztője.

Az év enteriőrje kategória győztese a Pine Weekendhouse lett, az év design márkája díjat pedig az Concrazy csapata vehette át. Bertóty Esztert választotta meg a közönség az idei év designerének, míg termék kategóriában a Relief Kályhacsempe kollekció győzött. Az év fiatal tehetsége Cserba Anna bútortervező művész lett, fenntartható kezdeményezés kategóriában pedig a Hello Wood csapat Kabinkája vihette haza az EDIDA díját.

Az év enteriőrje

A kategóriában két magánlakást, az Onyx műhelyét és egy szekszárdi apartmanegyüttest is jelöltek, a kategória díját viszont végül a Pine Weekendhouse vehette át. A közönségkedvenc nyaraló modern és vintage elemek ötvözésével és különleges hangulatával nyerte el a rangos elismerést.

Az év márkája

Zero waste designmegoldások, egyedi bútorok és hagyományos kézműves termékek is helyet kaptak az év márkáinak jelöltjei között. A legtöbb szavazatot a vidám és exkluzív designbeton bútorairól ismert Concrazy kapta.

Az év designere

A kategória elismerését elsőként Bertóty Eszter vehette át, aki a fiatal belsőépítész-generáció egyik legtehetségesebb képviselője. Letisztult, skandináv stílusú enteriőrjei között magánlakásokat és vendéglátóipari helyeket is találunk.

Az év terméke

Különleges mezőnyből, zömében bútorok és textilek közül került ki győztesként az idei év designterméke, a Relief Kályhacsempe kollekció, amely egyszerre viszi tovább a csempegyártás tradícióit és elégítik ki a modern lakások igényeit.

Az év fiatal tehetsége

A közönség a hazai designszakma fiatal csillagai közül is választott: a díjat Cserba Anna vehette át, aki skandináv és japán stílusjegyeket ötvöző bútoraival lett a szavazók kedvence.

Az év fenntartható kezdeményezése

A pandémia első hulláma inspirálta a kategória győztesét, a Hello Wood csapatának Kabinkáját. A környezetközpontú házakat több méretben is megrendelhetjük, alacsony energiafelhasználásúak és szinte bárhol felépíthetők.

 Bertóty Eszter lett az év designere. Fotó: Mohai Balázs.

 

 

 (Kiemelt képünk Bielik István felvétele.)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.