Aranypálmát nyert az a kisfilm Cannes-ben, amit a Nemzeti Filmintézet nem támogatott

Most gratulációját fejezte a Nemzeti Filmintézet.

2023. május 28., 10:46

Szerző:

Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje nyerte a rövidfilmes szekcióban az Arany Pálma-díjat a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. „Óriási gratulációt” küldött a Filmintézet Buda Flóra Annának, akinek háromszor utasították vissza a Cannes-ben most díjazott filmtervét – írja a 444. Buda korábban hiába fordult támogatásért a Filmintézethez.

A 14 perces film a 27 éves, önmagát kereső Alice-ról szól, aki születésnapján, egy átmulatott éjszaka után ittasan kerékpározik haza, amikor balesetet szenved. A filmet a Friss Hús fesztiválon lehet a leghamarabb megtekinteni.

(Kiemelt képünkön Buda Flóra  pózol a rövidfilmek fotózásán, miután a "27" című filmjével elnyerte a rövidfilmdíjat a 76. cannes-i filmfesztiválon a dél-franciaországi Cannes-ban 2023. május 27-én. Fotó: Patricia DE MELO MOREIRA / AFP)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.