Kiderült, mire készül tavasszal Putyin

A Bloomberg elemzése szerint hatalmas orosz offenzívát készít elő Ukrajna ellen Vlagyimir Putyin tavasszal, távlati célja pedig az, hogy a háborút a lehető legtovább elhúzza.

2023. január 28., 08:56

Szerző:

Nagyszabású orosz offenzívára készül február, vagy március folyamán Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin, tudta meg az amerikai Bloomberg orosz diplomaták és Kreml-közeli tanácsadók tucatjaival beszélgetve, amit magyarul a HVG Online is ismertetett. Moszkva az akcióktól azt várja, hogy ismét magához ragadhatja a kezdeményezést az ukrán hadszíntéren és érzékeny anyagi, valamint területi veszteséget is mérhet a megszállt Ukrajna haderejére.

Az ambíciók magasak, a célok azonban a Kremlben is némileg módosultak, katonailag szerényebbé váltak, írja az újság. Míg 2022 folyamán Ukrajna egészét hadicélpontnak tekintették, addig most a cél az, hogy a kelet-ukrajnai Donyec-medencében a támadás még azelőtt meginduljon, hogy Ukrajna valóban megkapja a megígért német és amerikai páncélosokat.

Ezenkívül Oroszország egy fegyverszünet tervén is gondolkodik, de csak azért, hogy adott esetben időt nyerjen és újrarendezze a sorait – derült ki.

Míg a Kreml legtöbb embere úgy véli, már a most létező, feszített frontvonal megtartása is eredmény lenne, a Bloomberg által megkérdezettek szerint Putyin ezzel nem elégedett és élesen kritizálja környezetét, szerinte az offenzívának jelentős előretörést kellene elérnie.

Ami pedig még aggasztóbbnak tűnik: a források szerint az orosz elnök meg van győződve róla, hogy az ukrajnai háborút az Egyesült Államokkal vívják, és hogy a tét „Oroszország fennmaradása”, amiért cserébe semmilyen ár nem túl drága.

„Putyin csalódott a dolgok alakulása miatt, de nem áll készen arra, hogy feladja céljait” – emelte ki a HVG a Bloombergnek nyilatkozó Tatjana Sztanovaja, az R.Politik politikai tanácsadó cég alapítója véleményét. Sztanovaja hozzátette: „Ez csak azt jelenti, hogy az út hosszabb, véresebb és rosszabb lesz mindenki számára” – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Leading Engineering Schools projekt résztvevőivel a Novgorodi Műszaki Iskolában, Velikij Novgorodban 2022. szeptember 21-én. Fotó: Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.