Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének megakadályozásáról szóló törvény

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerülését lehetővé tevő törvény, miután Joe Biden a kongresszusi elfogadás után aláírta dokumentumot.

2023. június 4., 19:04

Szerző:

 Az elnök a törvény aláírása alkalmából kiadott közleményben hangsúlyozza, hogy annak nyomán 2025. január 1-ig felfüggesztik az amerikai államadósság felső korlátját, és 2025. január 2-án automatikusan az akkori államadósság válik a törvényben megállapított felső eladósodottsági plafonná.

Az elnök azt is közölte, hogy a Költségvetési Fegyelem 2023-as Törvénye (Fiscal Responsibility Act of 2023) nevű jogszabály korlátozza a költségvetés kiadásait. Kiemelte, hogy a jogszabály kiterjeszti a munkavállalási kötelezettséget bizonyos szövetségi programokban részvételhez – jellemzően szociális juttatásokról van szó –, és megszünteti a központi diákhitelek visszafizetésének moratóriumát, amit még a járvány időszaka alatt vezettek be.

Joe Biden köszönetet mondott a Képviselőház republikánus elnökének, Kevin McCarthynak, valamint a törvényhozás többi – demokrata és republikánus – vezetőjének az együttműködésért a törvény megalkotásában.

Az Egyesült Államok számára június 5-e, hétfő volt a végső határidő a törvény hatályba lépéséhez, ami lehetővé teszi az államadósság emelését, vagyis hogy a központi kormányzat a lejáró államadóssága törlesztéséért újabb hiteleket vegyen fel.

Az ország törvényben előírt korábbi államadósság-plafonja 31,4 ezer milliárd dollár volt, amit a kötelezettségek tavaly év végén elértek, így amennyiben ezt a felső korlátot a törvényhozás nem törli el, az ország nem tudta volna visszafizetni az esedékessé váló államadósságát, technikai értelemben fizetésképtelenné vált volna.

A törvényről heteken át tartó kiélezett tárgyalásokat folytatott a demokraták vezette Fehér Ház és a Képviselőház republikánus többsége. A republikánusok az államadósság-korlát emelésébe, valamint felfüggesztésébe csak jelentősebb költségvetési kiigazítás fejében voltak hajlandók beleegyezni.

(Kiemelt képünk: Washington, 2021. február 10. Joe Biden amerikai elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a washingtoni Eisenhower elnöki irodában 2021. február 10-én, ahol bejelentette, hogy az Egyesült Államok új büntetőintézkedéseket vezet be a február 1-jén Mianmarban végrehajtott katonai puccs elkövetőivel szemben. MTI/AP/Patrick Semansky)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.