Kosztyin: Népirtás zajlik Ukrajnában

Az ukrán főügyész, Andrij Kosztyin azt nyilatkozta, hogy a létfontosságú létesítményeket célzó támadások egész Ukrajna ellen irányulnak, és az a céljuk, hogy megadásra kényszerítsék Kijevet. Oroszország tagadja, hogy a népirtás lenne a célja.

2022. november 28., 13:46

Szerző:

Ukrajnában több millió ember kényszerül elektromosság, fűtés és víz nélkül szembenézni a téli fagyokkal az orosz erők folyamatos, energetikai létesítményeket célzó támadásai miatt. Bár Herszonban immár teljesen sikerült helyreállítani az elektromosságot, 14 régióban és az ukrán fővárosban is felhasználási korlátozások vannak érvényben – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Andrej Kosztyin, az ukrán főügyész a BBC-nek elmondta: szerinte az ukrán energetikai rendszert célzó támadások felérnek a népirtással. 

Kosztyin: Oroszországot felelősségre kell vonni a népirtásért

Az ENSZ népirtási egyezményének meghatározása szerint a népirtás „egy nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport teljes vagy részleges megsemmisítésének szándékát” jelenti. Az e csoport tagjainak megölése vagy súlyos sérülések okozása – vagy gyermekeinek erőszakos deportálása máshová – a minősített cselekmények közé tartozik.

Andrej Kosztyin a BBC-nek adott interjújában arról számolt be, hogy

az energetikai rendszerekre mért csapások mellett 11 ezer ukrán gyermeket deportáltak erőszakkal Oroszországba.

Hivatalának nyomozása során csaknem 49 ezer háborús bűnt jegyeztek fel, mióta Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát. A főügyész rámutatott, hogy az oroszok által megszállt ukrán területeken hasonló viselkedésmintát figyelt meg; az oroszok például a jelentések szerint számtalanszor megszegte a civilek védelméről szóló, a genfi egyezményben meghatározott törvényt.

Kosztyin elmondta, hogy Oroszország februári bevonulása óta az ukrán bíróságok 260 ember ellen folytattak eljárást háborús bűncselekmény vádjával, és 13 ítéletet hoztak. A főügyész emellett egy nemzetközi ad hoc bíróság létrehozását szorgalmazta. A bíróságot az egész civilizált azon országai támogatnák, amelyek ellenezték az inváziót. A bíróság céljaként Oroszország felelősségre vonását nevezte meg.

A BBC Andrej Kelin, Oroszország brit nagykövetét kérdezte arról, hogy elismeri-e hogy az orosz erők háborús bűnöket követtek el. A nagykövet azt felelte, hogy háború van, és a háború folyamán mindkét oldalon történnek ilyen atrocitások; például arról is van videófelvétel, ahogy ukrán katonák hidegvérrel kivégeztek orosz hadifoglyokat. Az orosz erők minden ukrán háborús bűnnel kapcsolatos bizonyítékot összegyűjtenek, és Kelin biztos benne, hogy az ukránok is ezt teszik. 

(Kiemelt képünk: Civilek nejlonzsákban lévő holttesteinek azonosítását végzik rendőrök és hatósági személyek a Kijev melletti Bucsában 2022. április 6-án, mielőtt egy kijevi halottasházba szállítanák őket. Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd)