Újabb kínai vakcinát engedélyezett az ország gyógyszeripari felügyelete

Az oltóanyag a törökországi tesztek szerint 91,25 százalékos, a brazil tesztek viszont 50,65 százalékos eredményt hoztak.

2021. február 6., 14:37

Szerző:

A Sinovac Biotech már a második, piaci forgalomba kerülő kínai vakcina a Sinopharm oltóanyaga után. Az engedélyezésről a gyógyszeripari felügyelet a honlapján szombaton közzétett közleményében tájékoztatott.

A pekingi székhelyű Sinovac Biotech tavaly közölte, hogy több mint ötszázmillió dollárt fektet be, hogy évente hatszázmillió vakcinát gyárthasson.

Az oltóanyag a Törökországban végzett klinikai tesztek alapján két dózis beadását követően 91,25 százalékos, a Brazíliában végzettek alapján pedig 50,65 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus-fertőzés ellen. A vakcina sürgősségi használatát már engedélyezték Indonéziában, Törökországban, Brazíliában, Chilében, Kolumbiában, Uruguayban és Laoszban.

 A Sinopharm és a Sinovac oltóanyaga egyaránt inaktív, vagyis az emberi szervezetben szaporodásra képtelen vírust tartalmaz.

 A hivatalos adatok szerint Kínában már 31,23 millió embert oltottak be a koronavírus által okozott Covid-19 betegség ellen.

 (kiemelt kép: MTI/AP/Binsar Bakkara)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.