Új-Mexikóban legális lett a marihuána

Aláírta az egyesült államokbeli Új-Mexikó kormányzója a marihuána rekreációs célú használatát engedélyező törvényt, ezzel november óta már a hetedik amerikai tagállamban vált legálissá a kannabiszfogyasztás.

2021. április 13., 09:42

Szerző:

Michelle Lujan Grisham demokrata párti kormányzó leszögezte: az új szabályozás munkahelyeket teremt és növeli az állam bevételeit. "Jó a dolgozóknak. Jó a vállalkozóknak. Jó a fogyasztóknak" - jelentette ki. Hangsúlyozta továbbá, hogy a rendelkezés egyúttal társadalmi igazságosságot is hoz majd, amelyért évtizedek óta küzdenek, kitérve a kábítószerek kriminalizációja és az etnikai kisebbségeket ért hátrányok közti kapcsolatra. Hozzátette, hogy az új szabályozás révén körülbelül száz ember szabadulhat a börtönből, és helyiek ezreit törlik a bűnügyi nyilvántartásból.

A rendelet értelmében június 21-től minden 21 és annál idősebb ember termeszthet marihuánát az otthonában (fejenként hat tövet vagy háztartásonként tizenkettőt), és házon kívül birtokolhat 56 grammnyit. A rekreációs célú marihuánát 2022 április elsejétől állami engedéllyel, kivetett jövedéki adóval is lehet majd árulni, az orvosi célú kannabisz pedig adómentes lesz. Az aláíró ünnepségtől a törvényhozás republikánus tagjai távolmaradtak, jóllehet egyikőjük hasonló törvénytervezetet nyújtott be korábban, amely a szabadpiacra és a közbiztonságra helyezte a hangsúlyt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kannabiszpalántákat gondoz egy dolgozó Izraelben, a lodi BOL Pharma - Revadim Ipari Központ orvosi kannabisz termesztő és feldolgozó telepének melegházában 2019. január 23-án. Fotó: MTI | Kallos Bea)