Technikailag államcsőd van Oroszországban

Nem tudják az ország hiteleit finanszírozni. 

2022. június 27., 09:35

Szerző:

Vasárnap éjjel lejárt a türelmi idő Oroszország 100 millió dollárnyi kötvényfizetésére, ezzel pedig technikailag beállt az ország fizetésképtelensége – írja a Bloomberg nyomán a hvg.hu.

Oroszországnak bár lenne pénze kifizetni hiteleit, de a nemzetközi szankciók hatása miatt nem tudnak külföldi bankoknál devizában fizetni. 

A cikk szerint az orosz eurókötvényekkel március eleje óta válságos szinten kereskednek, a központi bank devizatartalékai be vannak fagyasztva, a legnagyobb bankok pedig nem férnek hozzá a globális pénzügyi rendszerekhez.

Arról is beszámolnak, hogy a kötvénytulajdonosok most kivárnak, figyelemmel kisérik az orosz-ukrán háború alakulását, abban a reményben, hogy a szankciókat idővel enyhítik és hozzájuthatnak a pénzükhöz.

Oroszország utoljára lenini időkben került csődközelbe, amikor megtagadták a külföldi hitelek fizetését. 

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond 2022. április 12-én. Fotó: Jevgenyij BIJATOV / Szputnyik / AFP)

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.