Putyin beismerte: hibáztak

A brit hírszerzés szerint Putyin a Nemzetbiztonsági Tanácsban elismerte a részleges mozgosításból adodó hibákat, amiket minél hamarabb ki szeretne javíttatni.

2022. október 3., 11:23

Szerző:

Putyin a szeptember 29-én megtartott Nemzetbiztonsági Tanácsban a részleges mozgosítás első hetéről beszélt, ahol azt mondta, hogy „sok kérdés merül fel a mozgósítási kampány során, és azonnal ki kell javítanunk a hibáinkat, és nem szabad megismételnünk azokat” – írta a brit védelmi minisztérium napi jelentésében. 

Hozzáteszik, hogy a problémák szokatlanul gyors elismerése Putyin részéről rávilágít a mozgósítás első héten tapasztalt működési zavaraira. A helyi tisztviselők valószínűleg nincsenek tisztában a kampány pontos terjedelmével és jogi indoklásával. Szinte biztos, hogy olyan személyeket is besoroztak, akik kívül esnek a Putyin és a védelmi minisztérium általi meghatározásokon.

A már behívott tartalékosok továbbra is sátortáborokban gyülekeznek, az orosz tisztviselők pedig továbbra is a kiképzés biztosításával és az új egységek vezetésére alkalmas tisztek megtalálásával küzdenek.

(Kiemelt kép: Hozzátartozók búcsúznak a részleges mozgósítás során behívott orosz állampolgároktól az oroszországi Rosztovban 2022. október 02-án. Fotó: Arkagyij Budnyickij / Anadolu Agency via AFP)