Mozgásban az orosz atomarzenál

Az Armageddon-tengeralattjárónak nevezett Belgorod pozícióba állt, a nukleáris fegyverarzenálért felelős, szupertitkos orosz 12. katonai igazgatóság készleteit pedig vonatokra pakolva látták videósok Oroszország középső részén. De mit jelent mindez? Tényleg a bevetésükre készül Putyin?

2022. október 4., 09:40

Szerző:

Elsőként az olasz sajtó adott hírt arról, hogy eltűnt északi, jeges-tengeri állomáshelyéről az orosz tengeralattjáró-flotta és atomarzenál koronaékszerének számító, K-329 „Belgorod” atomtengeralattjáró. A Belgorod, amit 2019 eleje óta fejlesztenek, kifejezetten a nukleáris elrettentő-erő szerves része. Annyiban viszont különbözik az orosz atomtengeralattjáró flottától, hogy arzenálja nem ballisztikus rakétákból áll csupán, hanem létezik egy beleépített, kisebb, robotirányítású mélytengeri tengeralattjáró egysége, a Poszeidón, amely a nyugati katonai elemzők szerint képes lehet akár nukleáris, radioaktív mélytengeri robbantással óriáscunamit előidézni, ha megközelíti az ellenség partjait.

A Poszeidónt a Belgorod saját magából képes kibocsátani, és a nagy tengeralattjáró fedélzetéről a kis tengeralattjárót a legénység távirányítással juttathatja célba. A projekt során az oroszok már azt is nyilvánosságra hozták, a Poszeidón óriási nukleáris robbanófejjel is felszerelhető.

Szinte kizárt, hogy használják

A rémisztő hírek kedd reggel már arról szóltak, a Belgorod a Jeges-tengeren már előre meghatározott pozícióba is állt. Noha mindannak, hogy erről a szélesebb nyilvánosság is értesül, köze lehet ahhoz, amit szeptember 30-án, az ukrajnai területek önkényes annexiója alkalmából Vlagyimir Putyin a Kremlben mondott (területeiket megvédik, az Egyesült Államok pedig a Hirosima és Nagaszaki elleni, 1945-ös atomtámadásokkal „precedenst is teremtett”), mégsem valószínű, hogy a Belgorodról érkező hírek egy tervezett orosz nukleáris támadással kapcsolatosak.

A Belgorod ugyanis az oroszok NATO-val szembeni, tengeralattjáróflotta terén a hetvenes évek óta fennálló hátrányát igyekszik a mindösszesen hároméves, csúcstechnikás fejlesztéssel behozni, ez viszont még nem jelenti azt, hogy a szuperfegyver készen is áll.

Egy fejlesztés alatt álló fegyveres tengeralattjárót viszont előre meghatározott időkben tesztelni, gyakorlatoztatni kell. Katonai szakértők kifejezték, egyrészt a Belgorodot úgy építették, hogy semmiféle műholdas helymeghatározást nem kell használnia, ezért szinte sohasem képesek biztosan tudni, merre jár az Armageddon-gépezet. Amit viszont tudunk az, hogy a tengeralattjárót nagyjából kétévente nagy gyakorlatnak, és tesztnek vetik alá, ami teljesen szokványosnak mondható az orosz nukleáris arzenáltól, és aminek mostanában van itt az ideje.

Az ilyen gyakorlatok alatt általában azonban nukleáris robbanófejeket a fegyverekre nem szerelnek, sőt, azok a tengeralattjárón sincsenek ott. Noha nem tudni, de valószínűsíthető, hogy most is ez a helyzet.

A Belgorod útjáról a mostani feszült helyzetben viszont éppen azért szivárognak ki információk mert Moszkva nagyon is szeretné, ha a NATO és a nyugati polgárok aggódjanak miatta. A fejlesztés ugyanis egyes hírek szerint Vlagyimir Putyin egyik kedvence, és a múltban már többször megtörtént, hogy az orosz hadvezetés is ezzel az eszközzel dicsekedett.

A Belgorod azonban még nincsen teljesen kész, a Poszeidónnal pedig 2021-ben súlyos problémái is akadtak a tesztelőknek, gyakorlatilag újra kellett építeni, és arról sem tudunk a titkos katonai fejlesztés miatt semmit, ezt végülis mostanra sikerült-e pótolni.

Útra kelt az atomhadsereg vonata is

Egy másik, már aggasztóbb videófelvételt Konrad Muzyka lengyel katonai elemző szúrt ki és elemzett Twitteren. A videón első látásra semmi furcsa nincsen: páncélkocsik és teherautók hosszú sora utazik egy tehervonaton valahol Oroszország középső részén.

Muzyka felhívta arra a figyelmet, a videón látható bizonyítékok szerint mind a teherautók, mind pedig a páncélkocsik az orosz hadsereg 12. Főigazgatóságához tartoznak, amely a stratégiai és taktikai nukleáris arzenálért felel. Az ő munkájuk Oroszország több mint 4500 nukleáris robbanófejének biztonságos tárolása, karbantartása, bevetés és tesztek előtt pedig a felszerelésükért is ők felelnek különböző indítóeszközökre, ezt más nem csinálhatja a szabályzat szerint. A most megfigyelt hadieszközök pedig kizárólag arra használhatók, hogy a 12. Főigazgatóság személyzetét védelmezzék munkájuk közben.

Muzyka információi alapján a londoni Times és az amerikai New York Post is arról írt, bevetésre készítheti elő Putyin a nukleáris arzenálját, minden bizonnyal egy taktikai csapás céljából, Ukrajnában. Azonban a nyugati újságcikkek elfelejtették közölni Muzyka megjegyzését, amely szerint ez egyáltalán nem biztos.

A szakértő több forgatókönyvet is valószínűbbnek tart, mint hogy az orosz elnök atomcsapástól tartana:

  • Egyrészt az orosz nukleáris elrettentő stratégia szerves részei a stratégiai arzenál úgynevezett GROM-gyakorlatai, amikor aktív robbanófejek nélkül a nukleáris triád mindhárom ága (Föld: interkontinentális--ballisztikus rakétasilók, Iszkander-M és Topol-M földi rakétakilövő egységek, Víz: atomtöltet hordozására képes Kalibr rakéták atomtengeralattjárókon és hadihajókon, Levegő: Nagy bombázók és vadászgépek nukleáris robbanófej hordozására képes rakétákkal) egyszerre teszteli le összehangoltságát és reakcióidejét.
  • Egyszerű propagandacélú vonatoztatás: az orosz hadsereg tudja, hogyan kell olyan nyilvános jeleket küldeni a NATO felderítésének, amitől elgondolkoznak további lépéseiken és komolyabban veszik Putyin elnök fenyegetéseit. Ennek az eszkalációs létrának az egyik foka kétségtelenül az atomerzenál mozgására utaló jelek nyilvánosságra hozása. Itt még nem erről, hanem az arzenált robbanófejeit jellegzetesen kísérő járművekről van csak szó.

A CNN-nek eközben több nyugati katonai elemző is nagy biztonsággal állította: ha tényleg atomfegyver bevetésére készülnének az oroszok, azt nagyon nagy biztonsággal előre meg tudnák mondani még akkor is, ha kisebb, 10-100 kilotonna hatóerejű robbanófejekről van szó.

Sokkal aggasztóbb jelek lennének azok, ha az oroszok kimozdítanák raktáraikból ezeket a taktikai robbanófejeket, ez ugyanis azt jelentené, vagy lakatlan terület fölötti, éles atmoszferikus robbantásra, vagy az ukrajnai harctéren való bevetésükre készülnek. Ennek azonban, kedd reggel az elemzők és NATO-vezetők egybehangzó véleménye szerint még semmi jele nincsen.

(Kiemelt kép: A K-329 Belgorod nukleáris szupertengeralattjáró oroszországi bázisán. Fotó: Aric Mattson, Twitter)