Nem volt hajlandó támogatni Putyin háborúját a moszkvai főrabbi, azóta sem látták Moszkvában

Pinchas Goldschmidt először nyugat-európai adománygyűjtő körútra indult, most pedig Izraelben tűnt fel.

2022. június 8., 18:09

Szerző:

Azóta nem tért vissza Moszkvába a helyi zsidó közösség egyik főrabbija, mióta nem volt hajlandó támogatását kifejezni Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen indított háborúja iránt. A 444.hu arról írt, a Times of Israel szerint Pinchas Golsdschmidtre az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak, hogy támogassa az orosz inváziót, erre azonban nem volt hajlandó.

Goldschmidt ezek után, két héttel a háborút követően nyugat-európai adománygyűjtő körútra indult, majd nagybeteg apja meglátogatására Izraelbe érkezett. Goldschmidt menye, a New Yorkban élő Avital Chizhik-Goldschmidt most Twitteren nyilvánosságra hozta,

Pinchas Goldschmidt politikai okokból hagyta el Moszkvát.

„Végre megoszthatom, hogy férjem szüleire, Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbira és Dara Goldschmidt rebecenre nyomást gyakoroltak a hatóságok, hogy nyilvánosan támogassák az ukrajnai 'különleges hadműveletet', és ezt megtagadták”  - írta Chizhik-Goldschmidt. Pinchas Goldschmidt nem volt a háború nyílt kritikusa. Igaz, akadt már gondja a hatóságokkal, 2005-ben egy alkalommal „nemzetbiztonsági okokból” megtagadták Oroszországba való beutazását a hatóságok, ekkoriban konfliktusa támadt a Kremlhöz közel álló egy másik főrabbival, Berel Lazarral, a lubavicsi ortodox zsidó mozgalom oroszországi vezetőjével.

Pinchas Goldschmidt Svájcban született, és 1993 óta töltötte be az ortodox közösségi moszkvai főrabbijának címét. A Times of Israel szerint egyelőre az országban marad és nem tervezi, hogy visszatér Oroszországba. Az Európai Rabbik Konferenciájának közleménye szerint egyébként távollétében kedden este újabb hét évre megválasztották a moszkvai főrabbi tisztségére.

(Kiemelt kép: Pinchas Goldschmidt Olaszországban, 2021-ben. Fotó: Massimiliano Migliorato / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.