Orosz diplomatákat utasít ki Németország, Lengyelország és Svédország

Ez a válasz arra, hogy Moszkva német, lengyel és svéd diplomatákat utasított ki, amiért részt vettek a Navalnij melletti, nem engedélyezett tüntetéseken.

2021. február 8., 17:48

Szerző:

Az érintett országok külügyminisztériumainak hétfői közlése szerint a poznani orosz főkonzulátus, a berlini orosz nagykövetség, illetve a stockholmi orosz nagykövetség egy-egy munkatársát nyilvánították nemkívánatos személynek.

"Oroszország kiutasított több európai diplomatát, köztük egyet a német nagykövetségről. Ezt a döntést semmi sem indokolta" - olvasható a német külügyi tárca közleményében.

"Válaszul arra, hogy az orosz külügyminisztérium alaptalanul kiutasított egy lengyel diplomatát, Lengyelország külügyminisztériuma ma a kölcsönösség elve alapján és Németországgal, illetve Svédországgal egyeztetve úgy határozott, hogy nemkívánatos személlyé nyilvánítja a poznani orosz főkonzulátus egyik munkatársát" - közölte a lengyel diplomáciai tárca Twitter-oldalán.

"Tájékoztattuk az orosz nagykövetet, hogy a diplomáciai képviselet egyik munkatársát felszólították Svédország elhagyására. Ez határozott válasz a svéd diplomata elfogadhatatlan kiutasítására, aki csak a kötelességét tette" - írta Ann Linde svéd külügyminiszter mikroblogján.

Az ügy előzménye, hogy az orosz külügyminisztérium pénteken közölte: Oroszország kiutasít svéd, német és lengyel külképviseleti alkalmazottakat arra való hivatkozással, hogy nem engedélyezett tüntetésekben vettek részt. A diplomatáknak az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatására megszervezett tüntetéseken való jelenlétéről az elmúlt napok során videofelvételeket mutattak be az orosz tévécsatornákon.

(kiemelt kép: MTI/AP/Pavel Golovkin)