Kilenc éve nem termeltek annyi ópiumot Mianmarban, mint tavaly

Kilencéves csúcsot ért el a mianmari ópiumtermesztés a gazdasági nehézségek, a bizonytalanság és a 2021-es puccs óta elhúzódó polgárháború miatt. 

2023. január 26., 17:09

Szerző:

Kilencéves csúcsot ért el 2022-ben a mianmari az ópiumtermesztés az ENSZ szerint. A 795 tonna ópium majdnem a duplája volt a korábbi évben termelt 423 tonnának – írja a BBC.

Ez megközelíti az utolsó, 2013-as csúcsot, amikor 870 tonna ópiumot termeltek Mianmarban. Az ENSZ szerint emögött a gazdasági nehézségek, a bizonytalanság és a 2021-es puccs óta elhúzódó polgárháború állhat, nem beszélve arról, hogy magas piaci áron lehet eladni a heroin előállításához használt ópiumgyantát. 

A csütörtökön közzétett jelentésből kiderül, hogy Mianmar gazdaságát 2022-ben olyan külső és belső sokkhatások érték – mint az orosz-ukrán háború, a folyamatos politikai instabilitás és a szárnyaló infláció –, amelyek „erős ösztönzést” nyújtanak a gazdáknak az ópiummák termesztésének megkezdésére vagy kiterjesztésére.

A Mianmar, Thaiföld és Laosz határainak találkozásánál fekvő régió – az úgynevezett „Aranyháromszög” – történelmileg az ópium- és herointermelés egyik fő forrása volt. Afganisztán után ma Mianmar a világ második legnagyobb ópiumtermelője: ezekből az országokból származik a világszerte értékesített heroin nagy része. Az elmúlt évtizedben a terményhelyettesítő projektek és javuló gazdasági lehetőségek miatt folyamatosan csökkent az ópiummák termesztés, ugyanakkor az ENSZ által végzett éves felmérés 2022-ben ismét drámai emelkedést mutatott. 

(Kiemelt képünk: A 2019. február 3-án készült képen egy gazdálkodó dolgozik egy illegális mákföldön Hopongban, Mianmar Shan államban. Fotó: Ye Aung THU / AFP)