Megdöbbentő antiszemita rongálás történt

Antiszemita graffitit találtak az auschwitzi koncentrációs táborban.

2021. október 6., 15:08

Szerző:

Antiszemita graffitit találtak az auschwitzi koncentrációs tábor komplexumában. Közölték a múzeum munkatársai egy közleményben kedden, amelyben az esetet az emlékhely elleni „felháborító támadásként” ítélték el – írja a CNN.

Az Auschwitz-Birkenau területén található, kilenc fából készült barakkra angol és német nyelven fújták fel a graffitiket, amelynek egy része antiszemita volt. A múzeum kedden fedezte fel a vandalizmust és azonnal jelentették a rendőrségnek.  – közölte a múzeum a Twitteren megosztott közleményében.

„Az ilyen incidens mindenekelőtt felháborító támadás az emberi történelem egyik legnagyobb tragédiájának szimbóluma ellen és rendkívül fájdalmas csapás az Auschwitz-Birkenau tábor összes áldozatának emlékére”

– írják a közleményben. A nácik által megszállt Lengyelországban létrehozott Auschwitz-Birkenau volt a hitleri rezsim legnagyobb koncentrációs tábora. Több mint 1,1 millió férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg szisztematikusan, sokakat a tábor gázkamráiban. „Reméljük, hogy megtalálják és megbüntetik azt a személyt vagy személyeket, akik ezt a felháborító tettet elkövették” – folytatódott a közlemény, amely egyúttal felhívást intézett a szemtanúkhoz, hogy osszák meg információikat.

 

Növekvő antiszemitizmus

Az antiszemita incidensek száma Németországban az elmúlt években folyamatosan nőtt – jelentette a Deutsche Welle februárban. A 2021 január végéig tartó 12 hónapban legalább 2275 antiszemita bűncselekmény történt, amelyek közül mintegy 55 volt erőszakos – írja a CNN. 

Európa-szerte évek óta emelkedik az antiszemita támadások száma. A zsidó temetőket Franciaországtól Lengyelországig rendszeresen meggyalázzák és 10 európai zsidóból kilenc úgy véli, hogy az Európai Bizottság felmérése szerint az antiszemitizmus növekszik.

Margarítisz Szkínász, az Európai Parlament plenáris ülésének keretében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, mivel az antiszemitizmus aggasztóan terjed Európában és a világ más részein, a stratégia három pillér köré csoportosuló uniós intézkedéseket határoz meg. Az antiszemitizmus valamennyi formájának megelőzésére, a zsidó élet védelmére és előmozdítására, valamint a kutatásra, az oktatásra és a holokausztról való megemlékezés ösztönzésére összpontosít – írja a Neokhon

A stratégia az online vállalatokkal kialakított együttműködés fokozását, az interneten megjelenő antiszemitizmus visszaszorítására, a nyilvános helyek és imahelyek hatékonyabb védelmét, a jelen antiszemitizmusával foglalkozó európai kutatási központ, továbbá egy, a holokauszt helyszíneiből álló hálózat létrehozását javasolja.

„Európa csak akkor virágozhat, ha zsidó közösségek biztonságban érzik magukat, és boldogulni tudnak az életben” 

– jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

 

(Kiemelt kép: Az Auschwitz I. főbejárati kapu fölött lévő "Arbeit Macht Frei" felirat (2019. január 26.) A koronavírus-járvány miatt a német náci Auschwitz koncentrációs és megsemmisítő tábor felszabadításának 76. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés kapcsán. Fotó: Artur Widak / NurPhoto via AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.