NATO-főtitkár: ha a török vétó ügye megoldódik, jöhet a svéd csatlakozás is

Jens Stoltenberg Finnország NATO-csatlakozásának sikeres ratifikálása után arra ösztönözte a tagállamokat, Svédország ügyét se húzzák-halasszák. Hangsúlyozta, a magyar fenntartások ugyan léteznek, de az igazi akadály a török kormány.

2023. március 31., 10:32

Szerző:

Továbbra is arra számít Jens Stoltenbeg NATO-főtitkár, hogy nyárig, pontosabban júniusig sikerül mindenkivel elfogadtatni Svédország NATO-csatlakozását is, idézte fel a Politico brüsszeli kiadása. A főtitkár Finnország csatlakozási kérelmének sikeres ratifikálása után úgy nyilatkozott, a svédekkel főleg a török kormánynak van vitája, a kurd politikai menekültekkel, és a fegyverkereskedelemre szóló svéd korlátozással szemben kritikusak, mindezek a problémák azonban a májusi török elnökválasztás után mérséklődhetnek, vagy akár le is kerülhetnek a napirendről.

Stoltenberg az interjúban hangsúlyozta, „a célom továbbra is az, hogy a török választások, tehát május 24-e, után, de még a Vilniusi NATO-csúcs előtt elérjük Svédország csatlakozásának ratifikációját is.” Ez már egy konkrét dátum, hiszen azt lehet tudni, hogy a Vilniusban tartott csúcsra július 11-én kerül majd sor.

„Svédország már minden feltételt teljesített, és egy háromoldalú memorandum aláírására is sor került – hangsúlyozta Stoltenberg, egy Ankara, Helsinki és Stockholm közötti megállapodásra célozva, amely már közelítette az álláspontokat.

A magyar fenntartásokról nem volt szó

A helyzetre jellemző, hogy a Politico interjújában Jens Stoltenberg említést sem tesz arról, hogy a svéd csatlakozással kapcsolatban a magyar kormány is feltételekhez kötötte a ratifikációt. A Fidesz parlamenti frakcióján belül nehezményezték a svéd kormányok kritikáit a magyar kormánnyal és Orbán Viktorral szemben, sőt, Németh Zsolt külügyi bizottsági elnök vezetésével még vizsgálóbizottságot is küldtek Svédországba és Finnországba, ahol hangsúlyozták, „több tiszteletet” várnak el.

Ennek ellenére Magyarország és Svédország megegyezését Stoltenberg bizonyosra vette abban az esetben, ha Törökország is rábólint a csatlakozásra. Erre utal, hogy hangsúlyozta, ugyan a magyar kormány is feltételeket támasztott, de „az igaz akadályt a törökök jelentik.”

(Kiemelt kép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Svédország és Finnország jelentkezési dokumentumaival Brüsszelben 2022. május 18-án. Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP)