Milliós tüntetéssel és sztrájkkal válaszolnak a nyugdíjreformra a franciák

Franciaországban két héten belül második alkalommal hirdettek a szakszervezetek országos sztrájknapot a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen.

2023. január 30., 21:54

Szerző:

A keddi munkabeszüntetés az előrejelzések szerint ismét jelentős közlekedési fennakadásokkal jár majd együtt, miközben az utcai tüntetéseken várhatóan ismét százezrek vesznek részt. 

A törvénytervezetet – amelynek legfőbb intézkedése a nyugdíjkorhatárnak a jelenlegi 62-ről 64 évre emelése, valamint a teljes összegű nyugdíjhoz szükséges szolgálati év fokozatos meghosszabbításának felgyorsítása – hétfőn kezdte el megvitatni a nemzetgyűlés szociális bizottsága. 

A javaslat – amelyhez az ellenzék 7 ezer módosítót nyújtott be, ebből 6 ezret a baloldal – a plenáris ülés elé február 6-án kerül vitára. 

A szakszervezetek által szervezett első tiltakozó napon, január 19-én a rendőrség szerint 1,1 millióan, a szervezők szerint 2 millióan vonultak utcára. A szakszervezetek legalább ennyi tiltakozóra számítanak kedden is, miután a felmérések szerint a reformot elutasítók aránya hétről hétre nő. 

Belügyi források a 240 városban tervezett felvonulásokon 1,2 millió tiltakozóra számítanak, ebből 100 ezerre Párizsban. A rendőrség 11 ezer rendőrt és csendőrt mozgósít a felvonulók biztonságának szavatolására, a fővárosban 4 ezer rendfenntartó lesz az utcákon. 

A sztrájk elsősorban ismét a közszférában, a távolsági és a közösségi közlekedésben és az oktatásban találhat visszhangra, az Air France légitársaság a belföldi és európai járatainak tizedét törölte, a tengerentúli járatokat viszont nem érinti a munkabeszüntetés. 

Élisabeth Borne kormányfő hétvégén jelezte, hogy a korhatáremelésből nem enged, míg Gérald Darmanin belügyminiszter azzal vádolta meg a baloldalt, hogy káoszt akar teremteni az országban. 

A reform célja, hogy a nyugdíjrendszer egyensúlyba kerüljön 2030-ig, utána a kormány szerint újabb változtatásokra lehet szükség. Az elmúlt három évtizedben több nagy nyugdíjreformot is elindítottak a francia kormányok a társadalom elöregedésének és a nyugdíjkassza deficitessé válásának kompenzálására, és valamennyit jelentős tiltakozó megmozdulások kísérték. 

A nyugdíjreformot Emmanuel Macron államfő már az első mandátumát megelőző kampányában megígérte 2017-ben, majd a második mandátuma legfőbb intézkedésének harangozta be, de miután a törvénytervezet elfogadásához nem rendelkezik a parlamentben a kellő többséggel, egy tartós tiltakozó megmozdulás a kormány helyzetét is megingathatja.

(Kiemelt képünk: Tüntetés a nyugdíjreform ellen Párizsban 2023. január 19-én. Fotó: Aline Morcillo/Hans Lucas/AFP)