Covid: kiderült, hogy a kommunista párt még öt évig bezárkózna

Kínában nem örültek a Párt legutóbbi bejelentésének, mely szerint folytatódna a szélsőséges járványpolitika Pekingben.

2022. június 27., 13:15

Szerző:

A pekingi hatóságok zavart és riadalmat keltettek, miután bejelentették, hogy a következő öt évben szigorú, zéró Covid politika léphet életbe, amely tömeges kötelező teszteléssel és utazási korlátozásokkal jár – írja a The Guardian. A hétfő délutáni közlemény eredeti szövege szerint „a következő öt évben Peking rendületlenül meg fogja tartani a járványmegelőzés és -ellenőrzés normalizálását”. A szöveget először a Beijing Daily közölte, majd más állami médiumok is közzétették.

A kínai közösségi médiában hamar, széles körben elterjedt a bejelentés szövege, de hamarosan az „öt évre” való utalást kivették belőle, és Weibo-n a kapcsolódó hashtaget is törölték. A Weibo kínai közösségi médiumon rengeteg felhasználó rökönyödött meg a közleményen.

„Visszaszámlálás a Kínából való meneküléshez” írta egy Weibo-felhasználó.

„A járvány elleni küzdelem végső célja a normális élethez való visszatérés, és úgy tűnik, erről mindenki megfeledkezett” – jegyezte meg egy másik. A Kínai Kommunista Párt bejelentése szerint Pekingben folytatják a lakosság szigorújárványügyi ellenőrzését, valamint a rendszeres vizsgálatokat, meg a városba való be- és kilépés irányítását.

(Kiemelt kép: egy egészségügyi dolgozó koronavírus-tesztet végez Pekingben egy nőn 2022. június 23-án. Fotó: Noel Celis / AFP)