Magyarországon találta a legtöbb szabálytalanságot az OLAF

Az uniós csalásellenes hivatal jelentése szerint megelőztük Türkmenisztánt, Ugandát és Zambiát is.

2023. június 7., 11:35

Szerző:

Tavaly is Magyarországon találta a legtöbb szabálytalanságot az OLAF.  A Csalás Elleni Hivatala nyilvánosságra hozott éves jelentése szerint két negatív listát is vezet Magyarország. 2022-ben 15 vizsgálatot indítottak magyar csalásgyanús ügyekben, ebből 10 esetben végződött az eljárás azzal, hogy valamilyen pénzügyi következményre tettek javaslatot. Mindkét szám a legmagasabb adat és ez nem csak az EU-s tagállamokat jelenti, hanem azokat az országokat is, ahol az uniós forrásokat felhasználják. Így a balkáni országok, vagy Türkmenisztán, Banglades, Afganisztán, Ukrajna, de Uganda és Zambia is a listán szerepel. Az előbb említett országokban összesen három bűncselekmény-gyanút fedeztek fel – írja az 24.hu.

Még két összevetésben szintén az élen áll Magyarország. Az egyik az OLAF által észlelt szabálytalanságokat érinti az európai strukturális és beruházási alapok, valamint a mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapok területén a 2018–2022 közötti időszakban. Itt 18 szabálytalanságot tártak fel, amely az összes forrás 0,53 százalékát érintette. A másik pedig azoknak a pénzügyi szabálytalanságokat jelenti, ahol a saját források rovására elszenvedett károkat vizsgálják, ami jellemzően a vám- és adóbevételekkel kapcsolatos cselekményeket takarja. Az elmúlt négy évben ugyan csak tíz ilyen esetet tártak fel, ez azonban az összes bevétel 18 százalékát jelenti – írja az Eurologus

(Kiemelt képünkön: Giovanni Kessler, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatója. Fotó: JOHN THYS / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.