Amerikai támaszpontot szálltak meg a román hatóságok

Rendesen megkenhették a NATO-katonákat fogadó amerikai támaszpont fenntartóit egyes román vállalkozók. 

2022. szeptember 30., 14:17

Szerző:

Az orosz fenyegetés ellen érkező újabb NATO-egységek helyett az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály ügyészei és amerikai nyomozók érkeztek a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu amerikai támaszpontra. A látogatás indoka nem más, mint hogy komoly korrupciógyanú merült fel a támaszpont üzemeltetése kapcsán, és romániai és amerikai állampolgárok is érintettek lehetnek. 

A Korrupcióellenes Ügyosztály még csütörtökön 26 helyszínen tartott házkutatást; a katonai támaszponton, magánszemélyek otthonában, illetve cégek székhelyén is látogatást tettek. A román magánszemélyeket és cégeket a Korrupcióellenes Ügyosztály vizsgálta, az amerikaiakkal pedig az Egyesült Államokból jött nyomozók beszéltek.

A gyanú szerint a támaszpont illetékesei által kiírt közbeszerzések után néhány cégtulajdonos megvesztegette a döntéshozókat, hogy az összeg egy részének visszacsorgatása fejében az ő cégüket hirdessék ki győztesnek.

A szerződés konkrét részleteiről nem közöltek részleteket. 2021 novemberében kiderült, hogy ugyanezen a támaszponton egy csoport 2017 óra módszeres munkával két millió dollár értékben lopott el üzemanyagot bázis készleteiből. 

„A Mihail Kogălniceanu támaszpont az egyik legfontosabb a térségben, jelentőségét az Ukrajnához és Oroszországhoz való közelsége adja. (...) A NATO célja kiverni a moszkvai illetékesek fejéből, hogy Ukrajnán kívül más – pláne a katonai szövetséghez tartozó – országokat is megtámadjon, ezért elrettentésül több ezer NATO-katonát vezényeltek a támaszpontra. Jelenleg amerikai, francia, holland belga és olasz katonák, illetve vadászgépek állomásoznak a bázison” – írja a foter.ro.

A tervek szerint a bázist román és amerikai befektetésekből (Bukarest: 12 milliárd lej, Washington: 50 millió dollár) bővítik, mely munkálatok után a támaszpont akár 50 ezer NATO-katona befogadására is alkalmas lesz. 

(Kiemelt képünk: Az amerikai hadsereg 101. légideszant hadosztálya (Légi támadás) és 2. dandár harccsoportjának megérkezési ünnepsége, amelyen az egységek bemutatták az egység színeit hivatalos Európába érkezésük alkalmából a romániai konstancai Mihail Kogalniceanu légibázison július 30-án. Fotó: ALEXANDRA RADU / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.