Kormánybuktatásra készülnek a liberálisok

A liberálisok bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek a parlamentben a szlovák kormány ellen, amelynek korábban ők maguk is a tagjai voltak. 

2022. december 6., 13:13

Szerző:

Eduard Heger kormányának leváltását indítványozza a pozsonyi parlamentben az ellenzéki, liberális formáció a SaS. A párt már összegyűjtötte a rendkívüli ülés összehívásához szükséges támogató aláírásokat a parlamenti képviselőktől, írja az Infostart. 

Az indítványt Richard Sulík, az SaS elnöke jelentette be. A kormánybuktatási szándékot azzal indokolta, hogy a kabinet képtelen megoldani a lakosság problémáit, és már a maffia és a korrupció elleni harccal is felhagyott, miközben a problémák megoldásait  a kormány megalakulásakor még a zászlajára tűzve hirdette.

„Ha most nem teszünk semmit, akkor a tizenöt hónap múlva sorra kerülő rendes parlamenti választáson visszatér Robert Fico, és alighanem megnyeri a választást. Ez tény, és éppen ezért tennünk kell valamit”

– mondta Sulík, aki szerinte bármi jobb lesz a jelenlegi kormánynál, legyen szó előrehozott választásról, hivatalnokkormányról vagy egy új koalícióról, amelynek megvan a szükséges 76 parlamenti képviselője. A liberálisok vezetője arról is beszélt, hogy a kormányból ősszel megtörtént kilépését követően az SaS konstruktív ellenzéki pártként akart viselkedni, támogatta a kormány javaslatait, és esélyt akart adni Eduard Heger kormányának.„Sajnos ez a kormány elvesztette minden létjogosultságát és árt az egész országnak. Ahány döntés, annyi kudarc” – tette hozzá Sulík.

Eduard Heger visszautasította Richard Sulík kijelentését, hogy a kormány már képtelen segíteni az embereknek, és feladta a korrupció elleni harcot. A kormányfő feltette a kérdést, hogy miként mehetett át ekkora változáson Sulík, aki három hónapja még támogatta a kormányt és konstruktív ellenzékiséget ígért.s

(Kiemelt kép: Budapest, 2022. február 8. Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter a V4 + Ausztria és Németország energiaügyi minisztereinek találkozóján a Budapest Marriott szállóban 2022. február 8-án. A tanácskozáson az energiaügyekért felelős osztrák és a német államtitkár online vett részt. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)