Kitiltották a TikTokot a szlovák parlament összes irodájából

A hivatal megtiltja a biztonsági kockázatnak minősülő alkalmazások telepítését és használatát a parlamenti eszközökön. Erről levélben értesítette a képviselőket Daniel Guspan, a parlament irodavezetője.

2023. március 25., 10:01

Szerző:

„A külső kiberbiztonsági fenyegetésekkel összefüggésben, a CSIRT, a CERT, a Cseh Köztársaság Kiber- és Információbiztonsági Nemzeti Hivatala, valamint a kiberbiztonság területén működő más hatóságok figyelmeztetései alapján a TikTok alkalmazás komoly kockázatot jelenthet a kiberbiztonság és a kiberkémkedés területén. Daniel Guspan, a parlamenti hivatal vezetője 2023. március 23-án határozatot adott ki a biztonsági intézkedésekről, amelyek tiltják a biztonsági kockázatot jelentő alkalmazások használatát” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Michaela Jurcová, a parlamenti iroda szóvivője.

A bumm.sk beszámol arról is, hogy megtiltották a parlamenti iroda összes dolgozójának a tiltott alkalmazásokat telepítését a parlamenti eszközökre, s így értelemszerűen azok használatát is.  

Tilos lesz a jövőben az irodai hálózathoz VPN-en keresztül csatlakozni, illetve tilos lesz a hozzáférés a felhasználók eszközeiről vagy más olyan eszközről, amelyekre az alkalmazás telepítve van: webmailhez, e-mailhez, más alkalmazásokhoz vagy információs rendszerekhez.

Az intézkedés része, hogy a munkatársak nem kommunikálhatnak az irodai számítógépes hálózatról tiltott alkalmazások szerverein vagy a tiltott alkalmazásokon keresztül. Tilos továbbá bármilyen módon megkerülni a biztonsági intézkedéseket.

Guspan tájékoztatása szerint a TikTok aránytalanul sok információt gyűjt azokról az eszközökről, amelyeken fut. „A begyűjtött adatok mennyisége, típusa, és az információgyűjtés módja nem felel meg a közösségi hálók elsődleges céljának, és a megszerzett információk felhasználhatók konkrét személyek elleni célzott kibertámadásra” – áll a képviselőknek írt levelében.

(Kiemelt kép: a TikTok közösségimédia-alkalmazásokat gyártó cég kaliforniai Culver City-i irodája 2023. március 16-án. Fotó: Patrick T. Fallon / AFP)