London kibabrált Katarral

A Transport for London közlése szerint a világbajnokságnak otthont adó Katarban elkövetett emberi jogi jogsértések elleni tiltakozásul ezentúl nem lesz több reklámja a közel-keleti államnak a város buszain és metrószerelvényein. Válaszul Katar a befektetések visszavonásával fenyeget.

2022. november 28., 14:00

Szerző:

A londoni közlekedési vállalatnak, a Transport for Londonnak már régóta tilos reklámmegbízást elfogadnia az emberi jogokat megsértő államoktól, a katari labdarúgó-világbajnokság mentességet kapott a tilalom alól – mostanáig. Mostantól a világbajnokságnak otthont adó Katarban elkövetett emberi jogi jogsértések elleni tiltakozásul ezentúl nem lesz több reklámja a közel-keleti államnak a város buszain és metrószerelvényein. A Transport for London megerősítette a Financial Timesnak, hogy e héttől kezdve nem fognak ilyen hirdetéseket megjeleníteni – írja a Spiegel.

Valójában a közlekedési vállalat már évekkel ezelőtt leállította az olyan országokból származó reklámokat, ahol a homoszexualitás büntetendő, méghozzá Sadiq Khan londoni polgármester utasítására. Azonban a világbajnokság idejére Katar mentességet kapott a tilalom alól és turisztikai kampányt folytathatott, amit most hirtelen elkaszáltak.

A váratlan döntést követően Katar bejelentette, hogy felülvizsgálja a Londonban és más brit városokban meglévő és tervezett beruházásait. Az elmúlt évtizedekben a katari befektetések mindenütt jelen voltak Londonban: a Harrods luxusáruházak katari befektetők tulajdonában vannak, csakúgy, mint a The Shard mega-felhőkarcoló, amely 310 méterével Nyugat-Európa legmagasabb épülete. A katari befektetők a legnagyobb brit repülőtérben, a Heathrow-ban és több szállodaláncban is részesedéssel rendelkeznek. Emellett a sivatagi állam fontos energiaszállítója az Egyesült Királyságnak, például a szigetországot cseppfolyósított gázzal ellátó tartályhajókon

(Kiemelt képünk illusztráció: Kétemeletes buszok Londonban, az Egyesült Királyságban. Rasid Necati Aslim / Anadolu Ügynökség via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.