Sarokba szorította a fideszes Hidvéghi Balázst Ukrajna ügyében egy amerikai showman

Ha a magyarok büszkék a szabadságukra, és függetlenségükre, akkor az ukránok is lehetnek-e azok? – kérdezte az Egyesült Államok legismertebb showmanje, Jon Stewart Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselőt. A válasz nem volt könnyű.

2023. március 31., 16:32

Szerző:

Brüsszelbe látogatott Jon Stewart amerikai showman, hogy félig viccesen megkérdezze az Egyesült Államok európai szövetségeseit, mi lenne, ha velük harcolnának a harmadik világháborúban. A The Problem with Jon Stewart című, csak az Apple TV videómegosztón elérhető műsor munkatársai ezen a héten arról készítettek csupán félig komoly összeállítást nyugati vezetőkkel, mi lenne a nyugati szövetségesekkel ha világháborúba keverednének, tényleg kiállna-e Washington mellett az európai szövetségi rendszer. Így az Európai Parlamentben Stewart többek között két magyar EP-képviselővel is villáminterjút készített: Hidvéghi Balázzsal a Fideszből és Cseh Katalinnal a Momentumból.

Hidvéghitől sajátos stílusában Stewart például azt kérdezte, 

„Mennyi Ukrajnát adjunk oda az oroszoknak a békéért? A teljes keleti részt? Moldova is mehet?”

Amire Hidvéghi némi zavarban csak annyit tudott válaszolni,

„nem tudom, ezt nem mi döntjük el.”

Majd a Fidesz EP-képviselője arról kezdett el beszélni, Magyarország „büszke a szabadságára, függetlenségére, nyelvére és kultúrájára”, amire Stewart közbevetette, „de Ukrajnának nem jár ugyanez?”. Erre Hidvéghi csak annyit tudott válaszolni, „persze, de csak realisztikus körülmények között.”

Ezek után pedig Stewart feldobta, Ukrajna helyett inkább Franciaországot adják oda Oroszországnak.

Cseh Katalin kissé rövidebb ideig szerepel, ő csak annyit tudott elmondani: „egy másik Magyarországot képvisel” akik támogatják Ukrajnát. A többi EP-képviselő és EU-s vezető közül a legtöbben eközben azt mondták, egyedül Magyarország nem szilárd tagja a szövetségnek Ukrajna ügyében.

Stewart egyébként számos európai ország EP-képviselőjével és Léa Salomé francia újságíróval is beszélgetett, akik szembesítették azzal, az Egyesült Államokkal szemben ma már egész Afrika és Európa is bizalmatlan nem csupán a Közel-Kelet destabilizálása és a számos háború miatt, hanem azért is, mert az amerikaiak az elmúlt évtizedben „elhanyagolták őket.”

Stewart Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Annalena Baerbock-kal is interjút készített, kérdéseire mindketten, határozottan tagadták, hogy akár Kínával, akár Oroszországgal úgy elmérgesedne a helyzet, hogy világháborúra kerüljön sor – még az ukrajnai háború ellenére sem. Majd a műsor végén, nem túl biztató módon Stewart kijelentette, „rendben, hát úgy látom megvan a csapatunk a harmadik világháborúra, de ha keresnétek, akkor az új-zélandi, podcastekre kialakított bunkeremben majd megtaláltok!”

(Kiemelt kép: Hidvéghi Balázs. Fotó: Képkivágás a The Problem with Jon Stewart című műsorból.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.