Japán készültségbe helyezte rakétavédelmi egységeit

Észak-Koreából teljesen váratlanul egy fellőtt ballisztikus rakéta húzott el a szigetország felett. Hétfőn este a dél-koreai hatóságok az erre használt forró dróton sem érték el az északiakat, akik magyar idő szerint csak kora reggel válaszoltak végül.

2022. október 4., 08:43

Szerző:

Közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea Japán irányába hétfőn este, írta a Guardian. A rakéta a szokásoktól eltérően nem a Japán-tengerbe zuhant, hanem elhúzott az ország északi része fölött is. Emiatt, és mivel Kim Dzsongun hadserege semmiféle szokásos módon nem kommunikált a tesztelés után sem, Japánnak készültségbe kellett helyeznie rendkívüli rakétavédelmi egységeit.

Ennek keretében az érintett, lakott területeken a japán állampolgárok központi üzenetet kaptak arról, hogy Észak-Korea rakétát lőtt ki, ezért evakuálni kell őket a kijelölt óvóhelyekre.

A jelzést Aomori tartomány északkeleti részén és Hokkaido szigetén adták ki magyar idő szerint kedden kora reggel. Ez volt öt év óta az első eset, hogy ilyen J-riadót kellett kiadni Japánban. Az eset után Kisida Fumio japán miniszterelnök tolmácsolta egyértelmű felháborodását. Mint elmondta, most több információra is szükségük van.

Dél-Korea elnöke, Jun Szukjol pedig azt közölte, egyértelmű és kemény választ fognak adni Észak-Koreának a fenyegetésre. A felderítők elemzéséből már az is kiderült, a rakéta összesen 4000 kilométert tett meg, ez pedig azt jelenti, hogy az amerikaiakhoz tartozó Guam szigetét is el tudná érni.

Utoljára akkor okozott ekkora a krízist Kim Dzsongun sztálinista diktatúrájának rakétatesztelése, amikor 2017-ben egy darabig úgy tűnt, atomtöltettel is felszerelt fegyvert lőhetnek ki Guam irányába. Akkor Donald Trump „eddig nem látott tűzzel és dühvel” fenyegette meg Észak-Korea első emberét.

(Kiemelt kép forrása: Richard A. Brooks / AFP)