Közel az oroszokhoz: hazaárulással vádolják Orbán korábbi szövetségesét

Őrizetbe vették egy házkutatás után Igor Dodont Moldovában. Passzív korrupció és jogtalan meggazdagodás miatt is vizsgálódnak. 

2022. május 24., 13:21

Szerző:

Moldovában az ügyészség bejelentette, hogy házkutatást tartott kedden Igor Dodon korábbi államfő, a Moldovai-Orosz Üzleti Unió vezetőjének otthonában. Dumitru Robu megbízott moldovai főügyész – a Deschide.md helyi hírportál jelentése szerint – elmondta, hogy Dodont őrizetbe vették, egyelőre 72 órára.

A házkutatás hírét megerősítette Mariana Kerpek, a főügyészség szóvivője, aki elmondta, hogy Dodon ellen számos vádirattal kapcsolatban folyik vizsgálat. Ezek közé tartozik a passzív korrupció, a hazaárulás és a jogtalan meggazdagodás. Hozzátette:

a korrupcióellenes ügyészek az információs és biztonsági szolgálat tisztviselőivel együtt más helyeken, közvetítők tulajdonában lévő ingatlanokban is házkutatásokat tartanak.

Múlt héten Dumitru Robu büntetőeljárást rendelt el Dodon ellen a 2019 júniusában megjelent videók nyomán. A felvételeket rejtett kamerával készítették a Demokrata Párt akkori vezetője, Vladimir Plahotniuc oligarcha irodájában, aki a moldovai parlamentet és a kormányt felügyelte. A felvételen látható, amint Plahotniuc, aki aktívan gyűjtött kompromitáló adatokat politikusokról, megpróbál átadni Dodonnak egy fekete táskát, amely feltehetően pénzt tartalmaz.

Bár a táskát nem vették át, az ellenzéki pártok korrupcióval vádolták meg Dodont. Néhány nappal később a Plahotniuc által ellenőrzött tévécsatornák bemutatták a videót, és Dodont megvádolták hazaárulással. Néhány nappal később az oligarcha elvesztette a befolyását, és az egyesült államokbeli Miamiba menekült.

Annak idején a Moldovai Korrupcióellenes Ügyészség ellenőrizte a Dodonról készült videofelvételt, de nem talált bizonyítékot bűncselekményre, és egy chisinaui bíróság elutasította, hogy büntetőeljárást indítson. A múlt héten azonban a chisinaui fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte ezt a határozatot.

Dodon úgy véli, hogy ezek az intézkedések a hatóságok kísérletei arra, hogy eltereljék a lakosság figyelmét az ország jelenlegi irányításában elkövetett kudarcokról és a gazdaság rohamosan romló helyzetéről.

Az oroszbarátnak tartott Igor Dodont a 2016 őszén megtartott első közvetlen elnökválasztáson választották meg államfőnek, és 2020 decemberéig állt az ország élén, amikor is az európai irányultságúként kezelt Maia Sandu volt kormányfő nyerte meg az elnökválasztást. Ez idő alatt a moldovai alkotmánybíróság több ízben is felfüggesztette elnöki tisztségéből, többször miniszteri kinevezések elutasítása miatt.

A tavaly júliusi parlamenti választást a Sandut támogató Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) nyerte meg a szavazatok 52,8 százalékával, míg a szocialista párt (PSRM) és a kommunisták alkotta blokk (BECS) a voksok 27,1 százalékával második lett.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Igor Dodon moldáv köztársasági elnök (j) hivatalában fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Chisinauban 2020. március 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)