Brutálisan drágulhatnak a dohánytermékek januártól

Egy, a Financial Times birtokába került bizottsági anyagból az derült ki, hogy a dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül az Európai Unió. A hagyományos és új típusú dohánytermékek jövedéki adóterhe jelentősen emelkedne.

2022. november 28., 15:37

Szerző:

Az EU továbbra is csökkenteni akarja a dohányzók arányát, és a kiszivárgott dokumentumban foglaltak szerint ezért a Bizottság a dohánytermékekre kivetett jelenlegi jövedéki adó minimum 1,8 eurós összegének duplázását tervezi. A Portfolio.hu számításai szerint ez azt jelenti, hogy 20 szálanként 3,6 euró adót kellene fizetni.  

Tehát januártól akár 700-800 forinttal drágulhat egy doboz cigaretta ára. 

Döntéshozók felismerték az új típusú dohánytermékek népszerűségét, tehát aktualizálják a 2011. évi uniós irányelvet, melynek keretében eddig az új típusú dohánytermékek adóztatását a hagyományos cigaretták adóterheléséhez kötnék. A kiszivárgott bizottsági anyag szerint az erősebb elektromos cigaretták esetében 40 százalékos, míg a gyengébb, párologtatási technikájú termékek 20 százalékos jövedéki adót vetnének ki. A hevített dohánytermékekre 55 százalékos jövedéki adót vetnének ki.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.