Friss: orosz evakuáció kezdődhetett a Krímben

Andrij Juszov, az ukrán katonai felderítés szóvivője szerint az orosz katonai vezetés és a megszálló közigazgatás tagjai elkezdték árulni ingatlanjaikat, és szervezik családtagjaik kimenekítését.

2023. március 25., 11:41

Szerző:

Történik mindez annak ellenére, hogy Dmitrij Medvegyev egykori orosz elnök a héten még azzal fenyegetőzött, hogy a Krím megtámadása esetén Oroszország „semmilyen fegyver bevetésétől sem” riadna vissza.

A 444 beszámol a Kyiv Independent tudósításáról, miszerint a krími rádióadókon arra szólították a helyi lakosságot, hogy készüljenek fel a félsziget kiürítésére. Ezt utóbb cáfolták orosz források, de Juszov szerint a hír igaz és többek között az orosz megszállókkal kollaborálóknak szólt.

A portál emlékeztet, hogy a Krím visszaszerzése „Ukrajna legtávlatosabb, egyben legnehezebben megvalósítható terve”. Minden nehézség ellenére Andrij Juszov szerint „ahhoz, hogy helyreállhasson a rend és a béke, fel kell szabadítani a félszigetet és a legitim ukrán kormány uralma alá kell hajtani”. Szerinte erre „hamarosan” sor is kerülhet.

(Kiemelt kép: az orosz haditengerészet Szaratov, Novocserkasszk és Cézár Kunikov partraszálló hajói láthatóak egy kétéltű támadási gyakorlaton, amelyet az orosz Fekete-tengeri Flotta hadtest és haditengerészeti gyalogsági egységei tartanak az oroszországi Kercs közelében lévő Opuk gyakorlótéren, a Krím-félszigeten. Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sputnik via AF)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.