F-16-osokkal segítheti a készülő ukrán offenzívát az Egyesült Államok

Mivel Ukrajna tavasszal új offenzívát készül indítani, a Pentagonban mind többen érvelnek az F-16-osok küldése mellett.

2023. január 30., 08:10

Szerző:

Az amerikai védelmi minisztériumban egyre erősebb az a tábor, amely szerint az Egyesült Államoknak jóvá kell hagynia F-16-os vadászgépek Ukrajnába küldését – írja a Politico nyomán a Népszava

Mivel Ukrajna tavasszal új offenzívát készül indítani az oroszok által elfoglalt területek visszafoglalására, a Pentagonban mind többen érvelnek az F-16-osok küldése mellett. Részben a harckocsik és a Patriot légvédelmi rendszerek gyors jóváhagyása miatt Kijevben egyre inkább azt remélik, hogy már a vadászépek küldése sem számít tabunak Washington számára.

„Nem hiszem, hogy elleneznénk”

– jelentette ki az F-16-osokkal kapcsolatban a védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője, aki névtelenséget kérve beszélt a Politicónak a tárcánál zajló érzékeny vitáról. Az illető hangsúlyozta, még nincs végleges döntés.

Az ukrán kormány egyik tanácsadója azt mondta, a téma már szóba került Washingtonnal, de komoly fordulat nem történt. Egy másik forrás szerint hetekbe telhet, amíg az Egyesült Államok döntést hoz a saját repülőgépeinek szállításáról, és jóváhagyja a más országokból származó F-16-osok továbbküldését.

Jon Finer helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hazája óvatosan tárgyal Kijevvel és szövetségeseivel a vadászrepülőgépekről. „Nem zártunk ki vagy be semmilyen konkrét rendszert” – mondta Finer az MSNBC csütörtöki műsorában.

Még ha Washington úgy is döntene, nem küld F-16-okat Ukrajnának, más nyugati nemzetek rendelkeznek ilyen vadászgépekkel, így ezen államok elvileg továbbíthatnák őket Kijevnek, ha erre Washington is áldását adja. Wopke Hoekstra holland külügyminiszter múlt héten azt mondta a holland parlament előtt, kabinetje megvizsgálná az F-16-osok szállítását, ha Kijev kérné azokat. Mindenesetre Boris Pistorius német védelmi miniszter deklarálta: hazája számára vörös vonalat jelent a vadászgépek Ukrajnába küldése. Igaz, a német kormány már nem egy vörös vonalat lépett át a háború kitörése óta.

Kijev azt szorgalmazza, az Egyesült Államok már most kezdje meg vadászpilótáinak kiképzését az F-16-osokon. A Pentagonban azonban nem lelkesednek a javaslatért. Egy forrás szerint Ukrajna azt is fontolóra vette, szerződést köt amerikai magáncégekkel az ukránok kiképzésre.

(Kiemelt képünk: Amerikai F-16 vadászbombázó Irak felett. Fotó: Wikimedia Commons/Staff Sgt. Cherie A. Thurlby)