Eskü alatt kellene vallania Trumpnak az ellene folyó eljárásban

Tanúvallomásra kérték csütörtökön a volt amerikai elnököt az impeachment demokrata párti felelősei.

2021. február 4., 21:18

Szerző:

Az alkotmányos felelősségrevonási eljárás egyik megbízott demokrata vezetője levelet küldött Donald Trumpnak és ügyvédeinek, amelyben azt kéri, hogy a volt republikánus elnök a február 9-én esedékes szenátusi tárgyalás előtt, vagy közben tegyen tanúvallomást. Jamie Raskin levelében arra hivatkozott, hogy Trump ügyvédei - kedden ismertetett állásfoglalásukban -

tagadják azokat a „vitathatatlan tényeket”, melyek szerint a volt elnök szerepet játszott a január 6-ai capitoliumi események kirobbanásában.

„Tekintettel arra, hogy vitatja ezeket a ténybeli állításokat, azért írok, hogy felkérjem önt, eskü alatt tegyen tanúvallomást, akár a szenátus vádemelésének tárgyalása előtt, akár annak során, a 2021. január 6-i tetteivel kapcsolatban” - fogalmazott Raskin.

A jövő heti tárgyalás előtt felmerült, hogy tanúkat is beidéznek az eljárás során. Ugyanakkor szakemberek szerint a demokraták és a republikánusok szenátorai is gyors tárgyalást sürgetnek, hogy a felsőház zavartalanul dolgozhasson az új kormányzat feladatain. Egyes vélemények szerint mindez nem változtatna a végeredményen, ugyanis a múlt héten

a republikánus szenátorok elsöprő többsége világossá tette, hogy ellenzi a Donald Trump elleni alkotmányos vádeljárást.

Ezt bizonyította az a január 26-i szavazás, amelynek során az 50 felsőházi republikánus képviselőből 45-en arra szavaztak, hogy a felelősségre vonási eljárás alkotmányellenes.

Donald Trump ellen lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A Capitolium elleni támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Amennyiben a felsőház elítélné a volt elnököt, elveszítheti a neki járó juttatásokat, és soha többet nem indulhat újra elnökválasztáson. A szenátusban azonban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a demokratáknak nincs meg ehhez a kellő többségük.

(Fotó: MTI/EPA/Pool | Al Drago)