ENSZ: 47 ezer palesztin kénytelen iskolákban menedéket keresni

Mintegy 47 ezer palesztin kénytelen az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala által működtetett 58 iskolában menedéket keresni - közölte Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának szóvivője.

2021. május 19., 09:17

Szerző:

Laerke genfi sajtótájékoztatóján elmondta: eddig közel 60 ezer embernek kellett elmenekülnie otthonából az Izrael és palesztin területek közötti konfliktus kiéleződése miatt.

Laerke, illetve Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője egyaránt arra figyelmeztett: a túlzsúfoltság az iskolákban, valamint a gázai energiaellátás problémái - naponta alig 6-8 órán keresztül van áram a térségben - kockázatot jelentenek közegészségügyi szempontból a koronavírus-járvány közepette. "A távolságtartás egymástól csaknem lehetetlen, az egészségügyi berendezésekben keletkezett károk növelik annak kockázatát, hogy egyre nagyobb mértékben terjed a koronavírus, egyéb betegségekkel együtt" - mondta Harris.

A WHO szóvivője szerint a ramadán (muszlim böjti hónap) kezdete óta 92 olyan támadást jegyeztek fel, amelyet egészségügyi intézmények ellen hajtottak végre - 71-et Ciszjordániában, 21-et pedig Gázában -, ezekben legalább 41 egészségügyi dolgozó sebesült meg. A Gázai övezet ellen végrehajtott támadások 19 egészségügyi létesítményt sújtottak. Ezekben a támadásokban legalább egy sürgősségi klinika teljesen megsemmisült, további hat kórházban károk keletkeztek, az egyikben emiatt teljes mértékben fel kellett függeszteni a műtétek végrehajtását.

Laerke palesztin forrásokra hivatkozva közölte: az izraeli hadsereg támadásai 132 épületet sújtottak, több mint 600 lakhely és üzlet megsemmisült, további mintegy 300 otthon pedig lakhatatlanná vált.

Az OCHA szóvivője emlékeztetett: a konfliktus kiéleződése miatt legalább 220 ember vesztette életét a palesztin területeken (köztük 200 Gázában), és 10 Izraelben, miközben a sebesültek száma több mint 6000 a palesztin, és több mint 800 az izraeli oldalon.

Laerke üdvözölte az izraeli döntést, hogy megnyitják a gázai áruforgalmi átkelőhelyet Kérem Salómnál a humanitárius segély bejuttatása céljából, mindazonáltal azt kérte az izraeli hatóságoktól, hogy tegyék meg ezt a lépést az érezi határátkelő esetében is.

 (Kiemelt képünk: Momen Faiz/NurPhoto. Forrás: AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.