Emlékhelyet alakítanak ki a pedofil náci szekta áldozatainak

Chilében emlékhelyet alakítanak ki a Colonia Dignidad egykori német szekta helyén – állapodott meg Olaf Scholz német kancellár és Gabriel Boric chilei elnök helyi idő szerint vasárnap este.

2023. január 30., 08:57

Szerző:

A német államfő négynapos dél-amerikai útjának második napján, vasárnap este közölte, hogy az egykori elszigetelt, vallásos kolónia területének emlékhellyé alakítását „kormánya támogatja, és ennek megfelelően fog benne részt venni”. Boric megköszönte a német kormány készségét, hogy „az igazság keresése mellé áll”. 

A Colonia Dignidadot az Andok lábainál, egy félreeső helyen alapította Paul Schäfer német prédikátor 1961-ben, aki szektája több száz tagjával együtt Chilébe menekült hazájából, ahol gyermekbántalmazással vádolták. 

A kolónia lakóinak évtizedeken keresztül kellett kényszermunkát végezniük, verték őket, később gyerekek szexuális kizsákmányolásával is megvádolták a prédikátort. A környéken az Augusto Pinochet nevéhez fűződő katonai diktatúra (1973-1990) idején sok ellenzékit tartottak fogva, kínoztak vagy öltek meg. A település később felvette a Villa Baviera nevet, a helyet ma már turisták látogathatják. 

„A Colonia Dignidad története rettenetes” – mondta Boric, aki 2021-ben, az ország legfiatalabb elnökeként, 35 évesen lépett hivatalba. 

Scholz látogatása a Museo de la Memoria megtekintésével kezdődött. Chilében idén ünneplik a Pinochet-puccs 50. évfordulóját. 

A német kancellár dél-amerikai útjának utolsó állomása Brazília lesz.

(Kiemelt képünk: A Colonia Dignidad áldozatainak exhumált sírhelye. Fotó: Wikimedia Commons)