Őrizetbe vették a BBC egyik újságíróját a kínai hatóságok

A BBC szerint vasárnap a kínai rendőrség megtámadta és több órán át őrizetben tartotta egyik újságíróját, aki egy sanghaji tüntetésről tudósított, de Kína vitatta a beszámolót, és azt mondta, hogy a férfi nem azonosította magát riporterként.

2022. november 28., 10:14

Szerző:

„A BBC rendkívül aggódik Ed Lawrence újságírónkkal szembeni bánásmód miatt, akit letartóztattak és megbilincseltek, miközben a sanghaji tüntetésekről tudósított” – áll a brit közszolgálati műsorszolgáltató szóvivőjének közleményében a Reuters szerint.

„Több órán át tartották fogva, mielőtt szabadon engedték. Letartóztatása során a rendőrség megverte és megrúgta. Ez akkor történt, amikor akkreditált újságíróként dolgozott”. Zsao Licsian, a kínai külügyminisztérium szóvivője Pekingben azt mondta, hogy a BBC közleménye nem tükrözi a történteket, valamint hogy az újságírójuk nem azonosította magát riporterként, és nem mutatta fel sajtóigazolványát. „Értelmezésünk szerint a BBC nyilatkozata nem felel meg a valóságnak. A sanghaji hatóságok szerint a szóban forgó újságíró akkor nem fedte fel újságírói kilétét, nem mutatta fel nyíltan külföldi sajtóigazolványát. Amikor az incidens megtörtént, a rendfenntartó erők felszólították az embereket, hogy távozzanak, és amikor bizonyos emberek nem működtek együtt, elvitték őket a helyszínről" – mondta Zsao.

A külföldi riportereknek Kínában a híradós eseményekről való tudósítás során a kormány által kiadott, akkreditált újságíróként való azonosítást igazoló kártyát kell maguknál tartaniuk. Sanghaj egyike azon kínai városoknak, amelyekben a szigorú COVID-korlátozások miatt tiltakozások voltak, amelyek az elmúlt napokban az ország nyugati részén történt halálos tűzvész után lángoltak fel.

A közösségi médiában közzétett felvételeken látható, amint egy férfit, akit más újságírók Lawrence-ként azonosítottak, rendőrruhás férfiak letartóztatnak. 


A BBC a kínai minisztériumi kommentár előtti közleményében azt írta, hogy nem kapott hiteles magyarázatot Lawrence őrizetbe vételére.

„Nem kaptunk hivatalos magyarázatot vagy bocsánatkérést a kínai hatóságoktól, azon túl, hogy a később szabadon engedő tisztviselők azt állították, hogy a saját érdekében tartóztatták le, arra az esetre, ha COVID-ot kapna a tömegből” – írta a BBC.

(Kiemelt képünk: Ed Lawrence letartóztatása via Twitter)