Baljós hírek láttak napvilágot Iránról

Irán az urándúsítás bővítésére készül a fejlett technológiai IR-6 centrifugák használatra történő előkészítésével a fordói földalatti dúsítójában, amelyek segítségével könnyen át lehet állni egy másik urándúsítási fokozatra,  áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentésében, amely hétfőn került a Reuters brit hírügynökség birtokába.

2022. június 21., 06:16

Szerző:

 A 116 berendezésből álló IR-6 kaszkád (urándúsító centrifuga rendszer) a második Fordóban, egy hegy mélyében épített létesítményben, amellyel könnyebb magas fokozatú dúsított uránt előállítani.

A tagállamok számára készült bizalmas jelentés szerint Irán tájékoztatta az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított szervezetét, hogy megkezdte a dúsítást megelőző passziválást, de Teherán nem közölte, hogy milyen szinten fognak a kaszkádon dúsítani.
 

A 2015-ben Bécsben Irán és a hat nagyhatalom által aláírt szerződésben Teherán vállalta, hogy visszafogja atomprogramját az ellene elrendelt szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. Donald Trump akkori elnök 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat a szerződésből és újból elrendelte a szankciók bevezetését, amire Teherán kötelezettségvállalásai felmondásával reagált. A szerződésben Irán egyebek mellett vállalta, hogy nem telepít új típusú urándúsító centrifugákat.

(Fotó: EPA/AEOI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.