Bagdad bekérette Irán nagykövetét a halálos áldozatokkal járó iráni dróntámadások miatt

Az iraki külügyminisztérium csütörtökön bekérette Irán bagdadi nagykövetét a halálos áldozatokkal járó iráni dróntámadások miatt.

2022. szeptember 30., 07:22

Szerző:

A dróntámadásokat az Iráni Forradalmi Gárda hajtotta végre Irak északi kurd régiójában, precíziós rakéták és robotrepülőgépek bevetésével. Az Iránban betiltott baloldali Iráni Kurd Demokrata Párt (KDPI) közleménye szerint a támadások elsődleges célpontja egy Koya város közelében található katonai tábor volt, de lakóházakat és irodaházat is ért találat. Legalább kilencen meghaltak és harmincketten megsebesültek.

Az iraki külügyminisztérium közleménye szerint bűncselekmény történt, mert a halálos áldozatok között polgári személyek is voltak. Irán folyamatosan megsérti Irak szuverenitását, és a támadások negatív hatással lehetnek a két ország társadalmi békéjére, biztonságára és stabilitására – áll a közleményben.

Irán a kurd ellenzékieket tette felelőssé a napok óta zajló országos tüntetéshullámért. A tiltakozások egy fiatal iráni nő, Mahsza Amini halála miatt törtek ki. A 22 éves kurd nőt, aki nem megfelelően hordta az iszlám által a nőknek előírt fejkendőt, az erkölcsrendészet őrizetbe vette, majd a fogságban kómába esett, és életét vesztette. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. Szemtanúk szerint a nőt megverték.

(Kiemelt fotónk illusztráció: Felderítő drón a Nemzetközi Rendőrségi Technológiai és Nemzetbiztonsági Szakkiállításon az észak-lengyelországi Gdanskban. MTI/EPA/Dominik Kulaszewicz)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.